Ingezonden persbericht

Take Care Limburg
Nieuwsbrief 11 - oktober 2006

Inleiding

Publiekszender L1 zendt met ingang van zondag 3 september de 13-delige tv-serie Take Care Limburg uit over de vermaatschappelijking van de zorg in Limburg. Via deze digitale nieuwsbrief wil initiator het Huis voor de Zorg alle betrokkenen bij de vermaatschappelijking van de zorg in Limburg op de hoogte houden van de voortgang van de publiekscampagne Take Care. De digitale nieuwsbrief Take Care Limburg verschijnt in de periode medio juni tot en met eind december 2006. Het concept voor deze serie is ontwikkeld en geproduceerd door het productiehuis MOVED uit Tilburg en werd eerder succesvol uitgevoerd voor Omroep Zeeland en Omroep Brabant.

Hoofdpersoon achtste aflevering Take Care Limburg overleden

Op dinsdag 24 oktober is Mike Schuyers op 42-jarige leeftijd in hospice Zenit in Venray overleden. In de achtste aflevering van Take Care Limburg, die zondag 22 oktober werd uitgezonden op L1 tv, was hij samen met Albert Moonen de hoofdpersoon.
Hoewel Mike wist dat hij niet meer lang te leven had, stond hij er op zijn verhaal te vertellen in de serie Take Care over de zorg in Limburg. Mike heeft de aflevering zelf nog gezien en was er erg blij mee. Het productieteam van Take Care Limburg en alle betrokkenen wensen zijn familie alle sterkte toe.

Komende aflevering, zondag 16.30 uur: Jaimy-Sky en Debora

In aflevering 9 ontmoeten Jaimy-Sky (17) en Debora (17) elkaar. Beiden hebben een hele andere achtergrond, maar wat hen bindt is dat ze wonen in een leefgroep en kamertrainingsproject van een jeugdzorginstelling. Alle twee hebben ze nog veel contact met hun (pleeg)ouders, bij wie ze door omstandigheden niet konden blijven. Maar ze vinden zichzelf allerminst zielig. Ze wonen nu met andere jongeren en met groepsleiding. Ook een soort thuis, vinden ze.

Debora Paas: kamertraining om zelfstandig te kunnen gaan wonen

Debora Paas (17) woont samen met vijf andere jongeren in een zogeheten 'kamertraining' van de jeugdzorginstelling Xonar. Ze worden er voorbereid om volledig zelfstandig te kunnen gaan wonen. Debora zweeft al jaren tussen thuis wonen of wonen in een leefgroep. Toen ze bij de laatste leefgroep vertrok, werd besloten dat ze niet meer naar huis ging. Debora heeft al sinds haar kleutertijd moeite met het uiten van haar gevoelens. Dat leidde tot spanningen en ruzies thuis. Nu Debora op kamertraining woont, gaat ze ieder weekend naar huis. "Ik ben blij dat ik er welkom ben en nog leuke dingen met mijn moeder kan doen. Veel van de jongeren die in een leefgroep of internaat wonen, kunnen niet meer thuis wonen."
Voor Debora is de kamertraining haar thuis. "Ik heb hier mijn spullen en mijn eigen kamer. Ik heb zo lang niet thuis gewoond, dat ik moeite heb om een gevoel van 'thuis zijn' te herkennen." Ze zegt gelukkig te zijn met de kamertraining. "Ik leer mezelf beter kennen. De beeldvorming dat jongeren in een internaat het slecht hebben, klopt niet. We kunnen gewoon onze gang gaan, we hebben genoeg vrijheid en leren hoe we voor onszelf moeten zorgen."

Jaimy-Sky van Onzen: 'jongeren in het internaat zijn mijn broertjes en zusjes'

Als Jaimy-Sky van Onzen (17) twee jaar is, doodt haar vader haar moeder. Jaimy-Sky wordt daarna opgenomen in een jeugdzorginstelling. Als ze negen jaar is, verhuist ze naar haar pleegouders met wie ze het goed kan vinden. Totdat Jaimy-Sky in de puberteit komt en ze moeite heeft met het accepteren van autoriteit. De spanningen lopen op en de ruzies escaleren. Ze komt in aanraking met drugs en loopt van huis weg.
Jaimy-Sky woont een tijdje overal en nergens. Ze zwerft op straat, slaapt bij vrienden en kennissen door heel Nederland. Ze raakt aan de drugs. "Daar ben ik niet trots op, maar het heeft me wel veel geleerd. Ik weet nu waar ik gevoelig voor ben. Ik dacht altijd dat ik niet afhankelijk wilde zijn van anderen, zoals ouders, maar op straat ben je juist veel afhankelijker. Ik merkte hoe goed ik het hád bij mijn pleegouders."
Nu woont ze weer in een leefgroep, in Heerlen, met andere jongeren die net als zij niet meer thuis (kunnen) wonen. "Het zijn een soort broertjes en zusjes voor mij."
Over een half jaar gaat ze naar kamertraining. "Ik krijg een eigen kamer in een gezamenlijk huis. Ik moet zelf koken en op tijd opstaan om naar school te gaan. Met vragen kan ik naar de leiding, maar verder ben ik zelfstandig. Ik zie dat wel zitten, maar ik ben er nu nog niet kaar voor. Ik mis nog de discipline om zelfstandig te wonen. Ik heb de controle echt nog nodig."

Website Take Care Limburg

Op de website van Take Care Limburg vindt u meer (achtergrond)informatie: www.takecarelimburg.nl

DVD Take Care Limburg: origineel kerstcadeau voor uw medewerkers

De DVD met alle afleveringen van Take Care Limburg zal medio december worden uitgebracht, in een passende verpakking. De prijs van de DVD zal nog worden bepaald. Bestellingen kunnen worden geplaatst bij het Huis voor de Zorg.

Take Care Limburg wil informeren en profileren

Take Care Limburg gaat uit van de vraag van de zorgbehoevende Limburgers. Zij zullen in toenemende mate gaan bepalen waar zij willen wonen en hoe zij hun leven willen inrichten. Zorg en welzijn op maat zijn voorwaarden om daaraan invulling te geven. Het Huis voor de Zorg wil met de tv-serie en publiekscampagne Take Care Limburg het Limburgse publiek informeren over de vermaatschappelijking van de zorg en de consequenties die dat heeft voor cliënten, zorgaanbieders en de samenleving. De wens dat mensen de regie over hun eigen zorg houden, staat daarbij centraal. In de tv-serie zal nadrukkelijk op zoek worden gegaan naar vernieuwende projecten en initiatieven, waarin de zorgvrager centraal staat en waarmee de vermaatschappelijking van de zorg inhoud krijgt.

Uitzendingen tv-serie om 16.30 uur!

De uitzendingen van Take Care Limburg beginnen iedere zondag om 16.30 uur! De uitzendingen worden vervolgens herhaald om 19.00, 21.00 en 23.00 uur. En op maandag loopt de uitzending mee in de zogeheten carrousel van L1. De resterende uitzenddata zijn: 29 oktober, 5-12-19-26 november.

Deelnemers Take Care Limburg

Take Care Limburg is gerealiseerd met dank aan de volgende zorgvragers, zorgaanbieders, instanties, ziektekostenverzekeraars, woningcoöperaties en welzijnsondernemingen:

Provincie Limburg - Xonar - Zorggroep Noord-Limburg - GGZ NML - Academisch Ziekenhuis Maastricht - Stichting Pepijn en Paulus - Zorggroep Meander - Huis voor de Sport - Atrium Medisch Centrum - Zorgverzekeraar CZ - Steunpunt Mantelzorg Rode Kruis ZZL - VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg - Woningstichting Servatius - Zorggroep Thuis - Stichting Revalidatie Limburg - Stichting Gehandicaptenzorg Limburg - Vivre Wonen Welzijn Zorg - RIBW Heuvelland en Maasvallei - Huis voor de Zorg - Orbis medisch en zorgconcern - Wonen Limburg - Woonpunt - ZO Wonen - Gemeenten Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen (Tripool Zuid Limburg) - Wonen Roer en Maas - Woningstichting Meerssen - Stichting Zwerfjongeren Limburg - Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden-Limburg - Radar - VSB-fonds - Bureau Jeugdzorg Limburg - Mutsaersstichting - Stichting Wel.kom - Trajekt - PUNT Welzijn - Welzijnsgroep Parkstad Limburg - Synthese - Stichting Vorkmeer - Partners In Welzijn - Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk - Welsun Landgraaf - Stichting Dienstverlening Ouderen Heerlen - Welzijnswerk Onderbanken.

Het merendeel van de genoemde organisaties heeft een vertegenwoordiger in de redactiecommissie die voor de ontwikkeling van Take Care is gevormd. Hierin hebben verder nog zitting: KBO Limburg - Federatie van Gehandicaptenorganisaties in Limburg - Moved.

De communicatie van Take Care Limburg ligt in handen van Ambaum Media & Communicatie.

Meer informatie

Wenst u meer informatie over Take Care Limburg? Dan kunt u contact opnemen met het Huis voor de Zorg:
Telefoon: 046-4208159
Fax: 046-4208041
Website: www.huisvoordezorg.nl
E-mail: info@huisvoordezorg.nl