De Unie


29/10/2006
Extra nettosalaris stimuleert Nederlanders om meer uren te werken

AOW blijft betaalbaar door vrijwillige keuze voor langere werkweek

29 oktober 2006 - Unie-voorzitter Jacques Teuwen is er heel duidelijk over:â Extra netto-salaris stimuleert Nederlanders om meer uren te werken. Ons representatieve TNS NIPO onderzoek geeft duidelijk aan dat de beroepsbevolking kiest voor onze oplossingsrichting: een duidelijke meerderheid wil vrijwillig meer uren gaan werken als daar een extra financiële vergoeding -in de vorm van een concrete belastingverlaging- tegenover staat (bijvoorbeeld in de vorm van een hogere arbeidskorting).â

Jacques Teuwen meldt dat de Unie de nieuwe informateur van een nieuw kabinet bruikbare instrumenten aanreikt om -op een fatsoenlijke manier- de uitdagingen waarmee vergrijzend Nederland wordt geconfronteerd, op te lossen. Jacques Teuwen:â Onze oplossing maakt ook maatwerk op de werkvloer mogelijk. Algemene Haagse oplossingen zijn veel te gekunsteld. Ze leveren niet echt een bijdrage aan het oplossen van de uitdagingen waarmee de zogeheten zilveren golf straks worstelt. Een nieuwe regeringscoalitie kan door deze 'overuren' fiscaal beter te belonen onze beroepsbevolking stimuleren om meer uren te werken. Als we het CPB mogen geloven staan politieke partijen zelf met lege handen als het gaat om deze problematiek. Het CPB geeft immers aan dat tot nu toe geen enkele politieke partij in het eigen verkiezingsprogramma voldoende maatregelen durft op te nemen om op termijn de kosten van de vergrijzing te kunnen beheersen. De (nieuwe) ministers van Financiën en Sociale Zaken kunnen profiteren van de breed gedragen praktische oplossingen die de Unie hen aanreikt. Deze oplossingen zijn ook Europees interessant. Zo heeft de Belgische regering onlangs, via hun begroting 2007, ook een aantal concrete maatregelen aangekondigd om extra uren die men werkt fiscaal lager te belasten.â

De hoofdpunten uit het TNS NIPO onderzoek van de Unie Om de AOW in de toekomst te garanderen, lanceerde De Unie recentelijk het voorstel om Nederlanders die bijvoorbeeld vrijwillig vijf procent meer uren werken, er financieel netto tien procent extra op vooruit te laten gaan. Dat kan worden gerealiseerd door lagere belastingen te heffen over het meerwerk. Vooral jongeren (77%) zijn hierover enthousiast.

Als werkende Nederlanders moeten kiezen tussen meer uren per week werken of later met pensioen gaan, dan kiezen zij voor het eerste: zestig procent van de werkenden geeft de voorkeur aan herinvoering van de 40-urige werkweek. Ruim een vijfde kiest voor later met pensioen gaan en zeventien procent weet het niet. Ouderen willen niet langer doorwerken (slechts twaalf procent zou daarvoor kiezen). Overigens verwacht iets meer dan de helft van de werkenden later met pensioen te kunnen gaan dan zij een paar jaar geleden dachten.

Om straks de AOW te kunnen garanderen, kiest een derde van de Nederlanders er voor om senioren naar draagkracht te laten meebetalen aan deze basisvoorziening. Een kwart van de werkenden vindt herinvoering van de 40-urige werkweek de beste oplossing. Slechts zes procent ziet een hogere pensioengerechtigde leeftijd als de beste oplossing. Oplossingen als hogere belastingen of een lagere AOW beschouwt vrijwel niemand als goede oplossing.

Een vijfde van de geënquêteerden vindt het 'helemaal niet acceptabel' om vijfenzestigplussers mee te laten betalen aan de AOW. Iets minder dan de helft van de werkenden vindt meebetaling door ouderen '(zeer) acceptabel'. Van degenen die hun pensioen zien naderen, (werkenden tussen de 55 en 65 jaar), vindt veertig procent het 'helemaal niet acceptabel' dat vijfenzestigplussers mee moeten betalen aan de AOW.
De belangrijkste redenen om nÃet meer uren per week te gaan werken ziet men in het verminderen van vrije tijd, tijd voor de (klein)kinderen en tijd voor vrienden en familie. Met name senioren vinden dat hun gezondheid het niet toelaat om meer uren te werken (zeventien procent van hen geeft dat als belangrijkste reden).

Een aantal bevindingen

* 85 procent vindt dat de overheid meer werken mag stimuleren maar niet afdwingen;

* 55 procent vindt dat meer werken ten koste gaat van vrijwilligerswerk en/of mantelzorg;

* 52 procent vindt dat meer werken ten koste gaat van de opvoeding/opvang van kinderen thuis;

* 50 procent verwacht dat het ziekteverzuim erdoor toeneemt;
* 48 procent meent dat meer werken leidt tot minder banen;
* 48 procent denkt dat er dan meer mensen parttime gaan werken.
---

Voor verdere informatie:
Jacques Teuwen
(0345) 851 040 / (06) 52 52 20 40

---

Download
TNS NIPO-rapport 'Meer uren werken voor extra salaris? Goed idee!'

Onderzoeksverantwoording:
De bevindingen staan in het TNS NIPO-rapport 'Meer uren werken voor extra salaris? Goed idee!' Onderzoeksnummer: E5845 Onderzoeksperiode: Begin oktober (2006) voerde TNS NIPO, in opdracht van De Unie. Aantal respondenten: 524 werkende Nederlanders in de leeftijd van 18 tot en met 65 jaar. De steekproef is representatief voor de Nederlandse beroepsbevolking en bevat zowel fulltime als parttime werkenden uit alle beroepsgroepen.