TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

29 oktober 2006

Extra nettosalaris stimuleert Nederlanders om meer uren te werken

AOW blijft betaalbaar door vrijwillige keuze voor langere werkweek

Het merendeel van de Nederlandse beroepsbevolking wil vrijwillig meer uren gaan werken als daar een extra financiële vergoeding -in de vorm van een belastingverlaging- tegenover staat. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van De Unie. Een meerderheid (63%) van de beroepsbevolking omarmt de suggestie om deze extra uren werk te compenseren met lagere belastingen (bijvoorbeeld in de vorm van een hogere arbeidskorting).

Om de AOW in de toekomst te garanderen, lanceerde De Unie recentelijk het voorstel om Nederlanders die vijf procent meer uren werken er financieel netto tien procent extra op vooruit te laten gaan. Dat kan worden gerealiseerd door lagere belastingen te heffen over het meerwerk. Vooral jongeren (77%) zijn hierover enthousiast.

Als werkende Nederlanders moeten kiezen tussen meer uren per week werken of later met pensioen gaan, dan kiezen zij voor het eerste: zestig procent van de werkenden geeft de voorkeur aan herinvoering van de 40-urige werkweek. Ruim een vijfde kiest voor later met pensioen gaan en zeventien procent weet het niet. Ouderen willen niet langer doorwerken (slechts twaalf procent zou daarvoor kiezen). Overigens verwacht iets meer dan de helft van de werkenden later met pensioen te kunnen gaan dan zij een paar jaar geleden dachten.

Om straks de AOW te kunnen garanderen, kiest een derde van de Nederlanders er voor om senioren naar draagkracht te laten meebetalen aan deze basisvoorziening. Een kwart van de werkenden vindt herinvoering van de 40-urige werkweek de beste oplossing. Slechts zes procent ziet een hogere pensioengerechtigde leeftijd als de beste oplossing. Oplossingen als hogere belastingen of een lagere AOW beschouwt vrijwel niemand als goede oplossing.

Een vijfde van de geënquêteerden vindt het 'helemaal niet acceptabel' om vijfenzestigplussers mee te laten betalen aan de AOW. Iets minder dan de helft van de werkenden vindt meebetaling door ouderen '(zeer) acceptabel'. Van degenen die hun pensioen zien naderen, (werkenden tussen de 55 en 65 jaar), vindt veertig procent het 'helemaal niet acceptabel' dat vijfenzestigplussers mee moeten betalen aan de AOW.

De belangrijkste redenen om níet meer uren per week te gaan werken, zijn het verminderen van vrije tijd, tijd voor de (klein)kinderen en tijd voor vrienden en familie. Met name ouderen vinden dat hun gezondheid het niet toelaat om meer uren te werken (zeventien procent van hen geeft dat als belangrijkste reden).

Een aantal bevindingen:

* 85 procent vindt dat de overheid meer werken mag stimuleren maar niet afdwingen;

* 55 procent vindt dat meer werken ten koste gaat van vrijwilligerswerk en/of mantelzorg;

* 52 procent vindt dat meer werken ten koste gaat van de opvoeding/opvang van kinderen thuis;

* 50 procent verwacht dat het ziekteverzuim erdoor toeneemt;
* 48 procent meent dat meer werken leidt tot minder banen;
* 48 procent denkt dat er dan meer mensen parttime gaan werken.

E5845 | TNS NIPObase CASI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van De Unie. Het veldwerk heeft begin oktober 2006 plaatsgevonden. Hierbij zijn 524 werkende Nederlanders in de leeftijd van 18 tot en met 65 jaar ondervraagd (n=524). De steekproef is representatief voor de Nederlandse beroepsbevolking en bevat zowel fulltime als parttime werkenden uit alle beroepsgroepen.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Remco Frerichs (tel: 020 522 54 79) of Ellen Hessing (tel: 020 522 54 80) van TNS NIPO, of met Jacques Teuwen (tel: 06 525 220 40) van De Unie.