Mobiele Eenheid ingezet voor ontruiming illegale houseparty

Vijftien verdachten aangehouden

Helmond, 29-10-2006 o De politie ontdekte zondagochtend dat in een gekraakt bedrijfspand aan de Nieuwe Industrieweg een illegale houseparty werd georganiseerd. Hieraan namen ruim 500 mensen deel. De bezoekers kwamen uit Nederland en diverse andere plaatsen in Europa. De burgemeester werd door de politie op de hoogte gebracht van het gebeurde. Uiteindelijk besloot deze om een noodbevel af te geven en de illegale houseparty te ontruimen.

Ontruiming

In eerste instantie hebben ongeveer vijftien agenten het bedrijfspand bezocht. De agenten kregen geen medewerking van de feestgangers en er ontstond een dreigende situatie. Hierop werd besloten om een peloton Mobiele Eenheid (ME) op te roepen en een Aanhoudings Eenheid (AE). Rond 5.20 uur viel de politie de loods, die werd gebarricadeerd, binnen. Hierop werden meteen voorwerpen in de richting van de politie gegooid, waarop pepperspray gebruikt is om het verzet te breken. De ME is als eerste de hal waar de houseparty plaatsvond binnengegaan. Er werd gegooid met bierflesjes en andere voorwerpen. Een agent is gewond geraakt nadat hij een flesje tegen zijn hoofd had gekregen. Hij is naar het ziekenhuis gegaan voor behandeling aan zijn verwonding. Tegen zes uur was het pand volledig ontruimd.

Even na zes uur probeerden enkele tientallen personen aan de achterkant van het pand weer binnen te komen. Twee hondengeleiders probeerden dit te voorkomen. Hierbij werden zij belaagd door de groep. Gegooid werd onder andere met blikjes, weipalen en stenen. Een agent raakte gewond toen hij met een weipaal tegen zijn rug werd geslagen.

Inbeslagname

De geluidsapparatuur en een vrachtwagen, waarmee de apparatuur vervoerd werd, zijn in beslag genomen.

Aanhoudingen

Tijdens de ontruimingsactie werden vijftien verdachten, dertien mannen en twee vrouwen, aangehouden. Het gaat om elf Nederlandse verdachten, twee Spaanse, een Oostenrijkse en een Italiaanse, die in leeftijd variëren van 23 tot 44 jaar. Vier van hen zijn vanwege gebrek aan bewijs naar huis gestuurd. Elf verdachten zullen strafrechtelijk worden vervolgd. Acht van deze verdachten worden vandaag met een dagvaarding naar huis gestuurd. Twee van deze acht verdachten zijn aangehouden voor het in het bezit hebben van drugs, één van hen voor het niet voldoen aan een bevel, één voor belediging en vier voor het plegen van openlijk geweld. De overige drie verdachten, een 23-jarige Eindhovenaar, een 25-jarige Italiaan en een 44-jarige man uit Rosmalen, zullen aanstaande dinsdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris te s Hertogenbosch. Zij worden ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging waarbij politieagenten zijn mishandeld.

De elf verdachten zullen op 27 november 2006 moeten verschijnen voor de politierechter in s Hertogenbosch.