Politie Midden- en West Brabant

Persberichten weekend 28 en 29 oktober

BREDA, 29 oktober 2006

Politie houdt 19 personen aan tijdens horecadienst

Vrijdagavond was een rustige avond, zeker gezien het grote aantal bezoekers dat in de stad op de been was. Er was veel publiek dat afkomstig was van buiten Breda. Ondanks zeven aanhoudingen verliep deze nacht rustig. Het beeld van zaterdagnacht was erg veranderlijk. Tijdens een aantal grotere schermutselingen in de Visserstraat en vechtpartijen in de Reigerstraat was de sfeer grimmig. Tussen deze momenten door was het in de stad rustig en kalm. De politie hield twaalf personen aan. Er werden in totaal negen bekeuringen uitgedeeld voor wildplassen, zeven voor verkeerd parkeren en twee voor het niet bij zich hebben van een identiteitsbewijs. Eén horecagelegenheid kreeg een proces verbaal vanwege het overtreden van de sluitingstijd.

Een 32-jarige man uit Breda werd vrijdagnacht op de Vismarktstraat aangehouden voor verstoring van de openbare orde toen hij een café binnen wilde dat hem er eerder al uit had gezet.
Rond 01.45 werden twee wildplassers in de Potkansteeg betrapt door de politie. Omdat zij zich beiden niet konden legitimeren werden de heren aangehouden. Eén van hen wist er van door te gaan maar kon na een korte achtervolging op de Haagdijk in de kraag worden gevat. Het bleek te gaan om een 23-jarige man uit Spijkenisse. Hijzelf en zijn 22 jarige plaatsgenoot zijn met een mini-proces verbaal naar huis gestuurd.
In een café op het Kerkplein werd een portier door een klant met een vuist in zijn gezicht geslagen toen hij de man aansprak op zijn gedrag. Een collega-portier kwam hem te hulp en viel samen met de verdachte van de trap. De verdachte, een 24-jarige man uit Breda, is aangehouden. De politie kon dankzij een goede samenwerking met de portiers de verdachte aanhouden voor mishandeling en meenemen naar het bureau.
Een 18-jarige fietser kreeg rond 02.45 uur op de Vismarktstraat een kopstoot van een voorbijganger nadat deze hem tot stoppen had gedwongen. Over en weer vielen hierna klappen. De politie heeft de 19-jarige verdachte uit Breda aangehouden voor zware mishandeling. Rond 04.00 uur werd een groep een café aan de Reigerstraat uitgezet, waarna twee van hen onderling mot kregen. Zij werden aangehouden voor verstoring van de openbare orde. Eén van de verdachten, een 21-jarige man uit Rotterdam, probeerde bij zijn insluiting een
arrestantenverzorger een kopstoot te geven en een politieman in de hand te bijten. Hij is aangehouden voor poging tot zware mishandeling.

Vrijdagnacht rond 04.30 uur is op de Lange Brugstraat een groep van zo'n 10 jongeren aangevallen door drie personen, twee jongens en een meisje. Zij waren volgens getuigen uit het niets op de groep afgelopen en zouden hen zonder aanleiding hebben geschopt en geslagen. Hierbij raakten vier personen gewond aan hun hoofd. Een 19-jarige vrouw uit Breda is met nekklachten door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van de daders.

Zaterdagnacht werden twee mannen uit Oosterhout aangehouden, van 20- en 26 jaar, nadat zij op de Visserstraat portiers zouden hebben bedreigd. Beiden waren onder de invloed van alcohol en agressief bij hun voorgeleiding op het politiebureau.

Bij een café op de Havermarkt werd zaterdagnacht rond 01.30 uur een baldadige groep buitengezet, nadat één van hen een kandelaar had vernield. De groep keerde zich tegen de portier waarbij een 22-jarige man uit Moerdijk hem een klap verkocht. De politie zag dit gebeuren en hield de man aan. Een 26-jarige man uit Klundert werd aangehouden voor vernieling. Een derde persoon, een 19-jarige man uit Moerdijk is aangehouden voor verstoring van de openbare orde.

De politie zag hoe een 21-jarige man uit Geertruidenberg zijn 17-jarige ex-vriendin uit Raamsdonksveer een kopstoot probeerde te geven voor de deur bij een café op het Kerkplein. Het slachtoffer werd op haar neus geraakt. De politie heeft de verdachte aangehouden voor huiselijk geweld, poging tot zware mishandeling cq. mishandeling.

Op de Karnemelkstraat werd rond 02.22 uur door twee personen gevochten, waarbij beiden zijn aangehouden. Na verhoor bleek dat een 16-jarige jongen uit Breda het 19-jarige slachtoffer uit Breda zonder aanleiding een aantal klappen tegen zijn hoofd had gegeven. Het slachtoffer had daarop uit zelfverdediging fel gereageerd.

Voor de deur bij een kroeg aan de Reigerstraat beledigde een 20-jarige man uit Breda een portier. De portier gaf hem daarop een klap. De politie stond ernaast en hield de 20-jarige man aan. De portier werd ook als verdachte gehoord en krijgt een proces verbaal.

Een 36-jarige man uit Huizen werd bij een café aan de Haven geweigerd. De man was sterk onder de invloed van alcohol en werd door de politie gesommeerd om weg te gaan. Toen hij daaraan niet voldeed en toch weer terugkwam werd hij aangehouden.

Rond 04.00 uur braken in de Reigerstraat op twee plaatsen vechtpartijen uit tussen een aantal groepen. De politie kon een 21-jarige man uit Breda, onder verzet aanhouden voor het verstoren van de openbare orde. Hij wilde de portiers van een café te lijf gaan. De man bleek sterk onder invloed van alcohol.

Eén persoon werd aangehouden nadat hij betrapt was op wildplassen en geen identiteitsbewijs kon laten zien. Nadat hij toch bereid bleek te zijn om mee te werken is hij met twee mini-procesverbalen naar huis gestuurd.

Politie grijpt in om openbare orde te herstellen bij
tienerdisco

ETTEN LEUR: Vrijdagavond rond 21.00 uur heeft de politie moeten ingrijpen toen zo'n 400 kinderen, in de leeftijd van 12 tot 16 jaar, een disco binnen wilden aan het Trivium, terwijl de maximum capaciteit al was bereikt. De politie besloot om vanuit het oogpunt van de veiligheid niemand meer toe te laten en de kinderen die nog stonden te wachten te vorderen om te vertrekken. Ook een naastgelegen fastfood restaurant zat overvol. De jongeren werden met zachte dwang naar een parkeerplaats verderop bewogen, begeleid door agenten. Eén voor één kon toen iedereen zijn of haar fiets gaan halen om naar huis te gaan of opgehaald te worden door de ouders. Niet alle jongeren konden hun ouders telefonisch bereiken om hen eerder op te komen halen. Zo'n honderd kinderen bleven tot 00.00 uur voor de ingang hangen. Ook kwamen er verschillende meldingen binnen van kleine vernielingen door groepjes rondzwervende jongeren. Hier heeft de politie niet verder tegen hoeven optreden.
De politie heeft veel reacties van bezorgde ouders gekregen, maar wijst op de eigen verantwoordelijkheid die ouders hebben om bereikbaar te zijn voor hun kinderen in geval van nood.
Normaal gesproken kunnen er zo'n 1000 jeugdige bezoekers bij de disco naar binnen, deze avond lag de capaciteit op slechts 400 personen, vanwege een besloten feest.

Vier bekeuringen voor te hard rijden bij zebrapad

BREDA: De politie heeft vrijdagavond een gerichte verkeerscontrole gehouden bij winkelcentrum De Burcht na klachten van senioren dat men daar niet veilig kon oversteken bij zebrapaden. Bij deze oversteekplaatsen werden vier bestuurders bekeurd voor te hard rijden en kregen een boete van 130 euro. De politie schreef ook bekeuringen uit voor het niet dragen van een helm, het rijden door rood licht en het niet dragen van de gordel.

Politie houdt bij verkeerscontrole bestuurder aan in gestolen auto

BAVEL: De politie krijgt regelmatig klachten binnen over bestuurders die te hard rijden op de Gilzeweg. In het verleden hebben hier meerdere dodelijke aanrijdingen plaatsgevonden. Vrijdagavond heeft de politie hier een gerichte controle gehouden. Eén bestuurder reed 124 km per uur, terwijl er 80 km/uur is toegestaan. Een andere bestuurder, die 86 km/uur reed, bleek gesignaleerd te staan voor 12 vonnissen die hij nog niet had betaald. Hij kon het bedrag van 1100 euro niet direct voldoen en is meegenomen naar het bureau. Nadat iemand anders voor hem het bedrag heeft betaald is hij weer in vrijheid gesteld. Tot slot kwam er een auto met 123 km/uur voorbij die aan de kant werd gezet. De politie controleerde de twee inzittenden, twee jonge mannen van 18 en 24 jaar, beiden onder invloed van drugs. De 18-jarige bestuurder uit Ulvenhout had geen rijbewijs. De kentekenplaten bleken recent gestolen te zijn in Etten Leur. De auto bleek gestolen te zijn in Dongen. Beide personen zijn aangehouden en in verzekering gesteld.

Wijkagent neemt vuurwerk in beslag
ALPHEN: Een per motor surveillerende wijkagent heeft zaterdagmiddag drie Tilburgse jongens van 16 en 17 jaar betrapt toen zij over het fietspad reden van het zogeheten 'Bels lijntje'. Zij hadden voor 200 euro aan vuurwerk gekocht in Baarle-Hertog, België. Ook bleek één van hen op een snorfiets te rijden zonder bromfietscertificaat. Al het vuurwerk werd in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op en neemt contact op met de ouders van de jongens.

Kijkje in de keuken tijdens de "Police Experience day"

BREDA - Het cluster werving en selectie van de politie Midden en West Brabant organiseerde zaterdag, 28 oktober, voor de vijfde keer de "Police Experienceday". Ruim 150 geïnteresseerden kregen de gelegenheid een kijkje in de keuken te komen nemen van de organisatie. De doelstelling van deze activiteitendag was het informeren van potentiële kandidaten voor een passende functie. Informeren betekent onder andere het creëren van meer inzicht in de taken, de belevingswereld en verantwoordelijkheden van de politiemedewerker. Politie Midden en West Brabant heeft in 2007 honderd vacatures vacant.

Rond 08.30 uur verzamelden zich, op het verzamelkantoor Mijkenbroek te Breda, ruim 150 kandidaten. Deze geïnteresseerden, voornamelijk VMBO studenten werden bij binnenkomst in groepen verdeeld waarna ze langs diverse workshops op een interactieve en informatieve manier in de huid konden kruipen van een agent. In totaal zorgden 40 politiemedewerkers ervoor dat de club een zo objectief mogelijk beeld kreeg van het werk bij de politie. De deelnemers kwamen, tijdens de workshops, in aanraking met verschillende facetten uit het brede taakveld van de politie en hadden daarbij hun persoonlijke beleving.

Omdat er, ten opzichte van voorgaande jaren, een ophoging is in vacatures, verwijst de politie Midden en West Brabant voor meer informatie naar de site www.politiemwb.nl.

Auteur: Manon Erkens