Ministerie van Defensie

29-10-2006 22:06

MILITAIRE BOKSERS PAKKEN GOUD

Wachtmeester Hüsnü Kocabas, soldaat Orhan Oztürk en marinier Daniël Kooij hebben allen in hun categorie de nationale titel gepakt. Vlak voor zijn afscheid als coordinator van de militaire topsportselectie beleefde luitenant-kolonel Kees Meijll dus nog een prachtig sportweekeinde in het WTC te Rotterdam.

Kocabas won met 31-14 van Michtar Harantunjan. Het was een beladen partij. Bij het NK van 2005 kon lichtgewicht Kocabas (-60 kg) door de fysieke nasleep van een voedselvergiftiging niet in de ring aantreden. Harantunjan werd door de Nederlandse boksbond benoemd tot kampioen. Beiden wilden nu in het gevecht aantonen aanspraken op de titel te maken. Op hoog tempo en aanvallend boksend liet Kocabas er geen twijfel over bestaan wie de beste is. "Het ging eigenlijk best gemakkelijk. Prachtig dat ik de Nederlandse titel weer terug heb", aldus een tevreden Hüsnü Kocabas.

Oztürk wist zijn gevecht tegen Karen Karpetjan in de derde ronde het maximale verschil van 20 punten te bereiken. De Nijmeegse weltergewicht (-69 kg) is als soldaat in opleiding bij de Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht. Oztürk: "Ik ben blij dat ik vanavond mijn titel heb kunnen verdedigen. Nu is mijn volgende doel het halen van de rode baret. Daarna wil ik me kwalificeren voor de Spelen."

Marinier Kkoij (-81 kg) won door opgave in de vierde ronde van Toon van de Kerkhof, van wie hij een jaar eerder in de finale verloor. De Rotterdammer zette zijn tegenstander vanaf het begin zwaar onder druk. Kooij: "Vorig jaar gaf ik hem veel te veel kansen."