Studenten over Europa:'Turkije niet bij de Europese Unie'

Europees parlement den haag

PERSBERICHT

Studenten over Europa: 'Turkije niet bij de Europese Unie' Studenten ontwerpen hun Europa tijdens het European Parliament for Students

Den Haag, maandag 30 oktober 2006

'Ik vind dat Turkije niet moet toetreden tot de Europese Unie. Turkije ligt op een geopolitiek belangrijke plek en kan zich, zonder inmenging van de supranationale en hypocriete EU, ontwikkelen tot een welvarende, democratische en sterke staat' vindt Sinan Tokbay. De Amsterdamse student Europese Studies zal komende week deelnemen aan het Europees studentenparlement in Den Haag. Deelneemster Ebru Gocmen uit Amsterdam is minder resoluut: ['We moeten Turkije niet vergelijken met Irak en Iran. Het is weliswaar een moslimland, maar staat en religie zijn daar al heel lang gescheiden. Als we dat in kunnen zien zou het vertrouwen al een stuk groter zijn.' Afgevaardigden van bijna alle Nederlandse en Vlaamse universiteiten nemen komende week deel aan de schaduwzitting van het Europees Parlement.

Rode draad in de debatten is de vraag hoe het Europa van de huidige studenten - de toekomstige beleidsmakers - eruit ziet. De studenten proberen op 31 oktober, 1 en 2 november een antwoord te formuleren op die vraag. Er zal gepraat worden over hoe we verder moeten na het 'nee' tegen de grondwet, over een gemeenschappelijk buitenlands beleid en over de eventuele toetreding van nieuwe landen als Turkije. Op de openingsceremonie zal naast Jozias van Aartsen ook Emine Bozkurt praten, lid van het Europees Parlement en specialist op het laatstgenoemde onderwerp.

Aan het European Parliament for Students (EPS) nemen 125 studenten deel, afkomstig van 36 zeer uiteenlopende studierichtingen. Het schaduwparlement vindt plaats op verschillende locaties in Den Haag, waaronder Sociëteit de Witte, De Brauw Blackstone Westbroek en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Vijf commissies bereiden resoluties voor, die worden aangeboden aan het Europees Parlement in Brussel. De commissies worden voorgezeten door onder andere Eppo Jansen (voormalig Hoofd Bureau Voorlichting Europees Parlement) en Nico Wegter (vertegenwoordiger van de Europese Commissie in Nederland). Staatssecretaris van Onderwijs Bruno Bruins zal één van de commissies ontvangen op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het studentenparlement wordt voor de derde keer georganiseerd door Stichting Student Forum for European Affairs (SFEA), in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De stichting werd in 2002 opgericht door studenten met als doel het Europees bewustzijn onder Nederlandse studenten te stimuleren. De stichting neemt geen standpunt voor of tegen de Europese Unie in, maar beoogt studenten actief te betrekken bij discussies over ontwikkelingen in Europa.