Project Gemeente Westland


30-10-2006 Greenport betekent geen woningen in het topsegment aan de kust

Gemeente Westland laat van zich horen in Haaglands debat over de Zuidvleugelvisie

Het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel (BPZ) heeft op 14 september het visiedocument De Zuidvleugel: Motor in de Delta voorgelegd aan de betrokken partijen binnen de provincie Zuid-Holland. Het BPZ geeft hierin haar visie op de ontwikkeling van de Zuidvleugel op lange termijn. Deze visie is gericht op het versterken van de internationale concurrentiekracht van de Zuidvleugel. Om dat te bereiken zijn er 6 hoofdopgaven geformuleerd. De voorzitter van de BPZ, de heer Franssen, heeft om een reactie op de Zuidvleugelvisie van de desbetreffende gemeenten gevraagd voor 15 oktober. In de vergadering van het Algemeen Bestuur van het Stadsgewest Haaglanden van 27 september jl. heeft de delegatie uit de raad van de gemeente Westland bij monde van burgemeester Van der Tak een krachtig signaal afgegeven om de hoofdopgave Het versterken van de Greenports waar te maken. Het versterken van de Greenport betekent geen woningen in het topsegment aan de kust van de gemeente Westland.

De Zuidvleugel is het gebied in het zuidwesten van de Randstad en is één van de dichtstbevolkte regios van Europa. Het hoofddoel is om dit gebied te ontwikkelen tot een vitaal, attractief en samenhangend stedelijk netwerk. Om dit te realiseren zijn de volgende 6 hoofdopgaven in de Zuidvleugelvisie geformuleerd:
- versterken van Den Haag internationale stad aan zee;
- versterken van de Mainport Rotterdam;

- versterken van de Greenports, waar Westland en Pijnacker-Nootdorp een centrale rol in spelen;

- versterken van de kennisclusters;

- extra impuls voor groene en blauwe kwaliteiten;
- extra impuls voor (her)ontwikkeling Deltapoort.

De raad van de gemeente Westland heeft in zijn openbare vergadering van 26 september jl. de Zuidvleugelvisie besproken. In de vergadering van het Algemeen Bestuur van het Stadsgewest Haaglanden op 27 september jl. heeft de Westlandse delegatie, namens de gemeenteraad, een krachtig signaal afgegeven over de Zuidvleugelvisie. De Westlandse delegatie bestond uit burgemeester Van der Tak en de raadsleden J. Bogaard, R. Keizer, J. Witkamp en mevrouw C. van Staalduinen. Wethouder Van Vliet maakt deel uit van het Dagelijks Bestuur.

De raad van de gemeente Westland kan zich in hoofdlijnen vinden in de hoofdopgaven in de Zuidvleugel, maar heeft in zijn reactie kanttekeningen geplaatst bij de tegenstelling tussen de uitwerking van de hoofdopgave Versterken van Den Haag internationale stad aan zee en de uitwerking van de hoofdopgave Versterken van de Greenports. Onder andere op het vlak van het creëren van aanvullende ruimte voor topwoonmilieus in de binnenduinrand van de gemeente Westland. De gemeenteraad reageerde bij monde van zijn voorzitter dan ook positief op de brief van het Dagelijks Bestuur van het Stadsgewest Haaglanden. Hierin is deze tegenstelling erkend en wordt er een voorstel aan het Algemeen Bestuur gedaan om wijzigingen aan te brengen in de visie. In dat kader deed burgemeester Van der Tak een dringend appèl op de leden van het Algemeen Bestuur Haaglanden om de ontwikkeling van woningen in het topsegment aan de kust van de gemeente Westland uit de visie te schrappen. Aangezien dit ten koste gaat van de glastuinbouw en de hoofdopgave het versterken van de Greenports. Deze oproep werd van harte gesteund door de Haagse delegatie en werd ook door portefeuillehouder de heer Verkerk omarmd.

De belangrijkste wens vanuit de raad van de gemeente Westland is daarmee door het Algemeen Bestuur in de vergadering van 27 september onderschreven. Ook de gemeenteraad van Den Haag heeft in zijn vergadering eenzelfde opmerking richting het Zuidvleugelbestuur gemaakt.
Daarnaast blijft een betere ambtelijke en bestuurlijke borging van de Greenports in het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel hoog op de wensenlijst van de gemeenteraad staan. Dit bleek eens te meer door overhandiging van een brief van de raad van de gemeente Westland aan de voorzitter van het Algemeen Bestuur tijdens de Haaglandse vergadering. Hierin wordt aangedrongen op deelname vanuit de Greenports aan het Bestuurlijk Platform Zuidvleugel.

In de openbare vergadering van de Commissie Bestuur van de gemeente Westland, op donderdag 9 november aanstaande, zal er een toelichting worden gegeven op de vergadering van het Algemeen Bestuur van het Stadsgewest Haaglanden van 27 september jl. De vergadering vindt plaats in de raadzaal van s-Gravenzande vanaf 19.00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom!