Uniek beveiligingsconcept in oost-Brabant

Directeur Politie van het ministerie Binnenlandse Zaken J. Goet

Eindhoven, 30-10-2006 o Woensdag 25 oktober jl. opende Directeur Politie van het ministerie Binnenlandse Zaken J. Goet de Regionale Toezicht Ruimte Oost Brabant (RTR). De RTR is een uniek idee om de beveiliging van bedrijventerreinen te verbeteren. Inspirator en motor achter dit concept is Peter van den Ende, politiecommissaris korps Brabant Zuid-Oost.

Cameratoezicht
In de ruimte staan tientallen cameras die alle bewegingen op het bedrijventerrein observeren. Ekkersrijt in het Brabantse Son en Breugel heeft de primeur. Daar wordt het concept de komende 6 maanden in de praktijk getest. De cameras worden uitgelezen door bewakings- en politiepersoneel die particuliere surveillancewagens gericht naar verdachte situaties sturen. Mocht de situatie dreigend worden, dan kan er worden opgeschaald naar de meldkamer van politie. De verwachtingen zijn hooggestemd: criminaliteit en overlast kunnen omlaag tegen bovendien lagere kosten.

Premie korting
Onderzoek onder bedrijven leert dat de huidige beveiliging op bedrijventerreinen aan verbetering toe is. Het concept van een meldkamer die autos van bewakingsdiensten aanstuurt, spreekt ondernemers aan. Vooral de preventieve werking die daar ervan uit gaat, betekent winst. Als het niet tot een bedrijfsinbraak komt, betekent dat dubbel winst. Meer veiligheid en minder kosten. Ook verzekeraars tonen daarom interesse. Interpolis heeft inmiddels een premiekorting in het vooruitzicht gesteld.

Ambitie
De ambitie is het concept in heel Brabant en zelfs daarbuiten uit te rollen. Initiatiefnemer is het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Oost-Brabant (RPC). Vanuit het korps Brabant Zuid-Oost is Peter van den Ende programmanager publiek-private samenwerking. Hij werkt onder andere samen met de Kamer van Koophandel. Inmiddels is Van den Ende gepresenteerd als directeur van de zojuist opgerichte stichting RPC.