Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (30/10)

TILBURG, 30 oktober 2006

Identiteit slachtoffer geweldsmisdrijf Corellistraat staat vast (3e bericht)

TILBURG: Het rechercheteam dat het geweldsmisdrijf in een flatwoning aan de Corellistraat op vrijdag 20 oktober jl. onderzoekt, heeft zekerheid gekregen over de identiteit van het ter plaatse overleden slachtoffer. Het blijkt te gaan om een 40-jarige uitgeprocedeerde Algerijnse asielzoeker.

Aanvankelijk veronderstelde de recherche dat het ging om een 36-jarige Algerijn. Dit werd aan de hand van zijn vingerafdrukken vastgesteld. Na uitgebreid onderzoek, met bereidwillige medewerking van de Algerijnse autoriteiten, kwam echter vast te staan dat het slachtoffer onder valse persoonsgegevens destijds in Nederland asiel heeft aangevraagd. Inmiddels is duidelijk dat het om een 40-jarige Algerijnse man gaat.

Zoals eerder werd bekend gemaakt gingen politie en GGD vrijdagavond 20 oktober jl. omstreeks 18.45 uur na een melding naar een flatwoning in de Corellistraat. Zij troffen in de woning een zwaar gewonde man aan. De ambulanceverpleegkundigen hebben tevergeefs getracht nog levensreddende handelingen te verrichten. Later bleek dat het slachtoffer ten gevolge van slagen met een voorwerp op het lichaam om het leven was gekomen. In de woning werd de 47-jarige bewoner als verdachte aangehouden. Hij zit nog steeds in voorarrest.

49 siervogels gestolen uit volière

TILBURG: Zondagmorgen ontdekte een bewoner van een pand aan de Noordeloosstraat dat uit zijn volière 49 waardevolle vogels waren gestolen. Hij de avond daarvoor nog gezien dat de vogelkooien in goede staat waren. De volgende dag ontdekte hij dat de hangsloten van de volières waren open gebroken. Er zijn onder meer postuurkanaries, Rode Kardinalen, Noorse Barmseizen, goudvinken, diamantvinken, lijsters, kanaries en rijstvogels gestolen. De waarde van de vogels varieert van 6 euro voor een kanarie tot 450 euro voor een koppel Rode Kardinalen. De politie heeft van de gedupeerde eigenaar een uitgebreide aangifte opgenomen.

Dronken fietser rijdt tegen geparkeerde auto

TILBURG: De politie heeft gisteravond omstreeks 20.00 uur een 44-jarige Tilburger aangehouden die terwijl hij onder invloed van alcohol verkeerde op de Reeshofdijk met zijn fiets tegen een geparkeerde auto was gereden. Hierdoor was schade veroorzaakt. De fietser blies 1150 ugl (2,65 promille), ruim 5 keer de toegestane hoeveelheid. De verdachte verklaarde dat hij vier uur lang flessen bier had gedronken, maar het waren er zeker minder dan 10. De politie maakt proces-verbaal op

Politie en brandweer druk met kleine brandjes

TILBURG: Vannacht hebben onbekenden enkele kleine brandjes gesticht in de Tilburgse binnenstad. Brandweer ging ter plaatse om de kleine brandjes te blussen. De politie ging op zoek naar de dader(s). Bij het busstation op de Spoorlaan werd omstreeks 04.30 uur zeven prullenbakken in brand gestoken. Ook kwamen dergelijke meldingen rond dezelfde tijd vanaf de Boomstraat en Noordhoekring. Op het Elzenplein werd bij een nieuwbouwproject van appartementen ook brand gesticht. Daar werden enkele pallets en een speciekuip in brand gestoken. Ook raakten enkele glasplaten beschadigd. De politie controleerde op het Rosmolenplein omstreeks 05.00 uur nog een fietser die zich opvallend gedroeg en een paar keer langs fietste. Er waren echter onvoldoende aanwijzingen om deze man aan te houden.

Veelpleger aangehouden voor diefstal speelgoed

TILBURG: Vanmiddag is bij een speelgoedzaak aan de Heuvelstraat een 38-jarige Tilburgse veelpleger gearresteerd vanwege een winkeldiefstal. De notoire dief had een speelhuis t.w.v. 39,95 euro uit de winkel gepakt en was daarmee naar buiten gelopen zonder het speelgoed aan de kassa af te rekenen. Hij liep tegen de lamp omdat het alarm bij de uitgang afging. De verdachte gaf de diefstal toe. Hij had honger en wilde van de opbrengst van het gestolen speelgoed eten kopen. Hij is in verzekering gesteld.

De politie Midden en West Brabant houdt veelplegers actief in de gaten. Deze groep criminelen wordt zwaarder bestraft en blijft eerder in voorarrest, ook voor een gering delict. Reden voor deze aanpak is dat een relatief groot deel van de criminaliteit (60 tot 65%) gepleegd wordt door naar verhouding weinig daders (10 tot 15%). Zo leren landelijke onderzoeken ons. Het gaat dan om veelplegers vanaf 12 jaar.

Welwillende veelplegers, zij die een streep onder hun criminele verleden willen zetten, kunnen geholpen worden. Hiervoor wordt intensief samengewerkt tussen justitie, politie, reclassering, penitentiaire inrichtingen en de gemeentes. Die preventietaak gaat nog verder: de partners bieden zelfs degene die een paar keer de fout is ingegaan, maar nog geen veelpleger is, een intensief
begeleidingstraject aan om erger te voorkomen.

Auteur: Willem van Hooijdonk