Ingezonden persbericht


Unisys ontwikkelt Open Source Observatory and Repository voor Europese Commissie

Schiphol-Rijk, 30 oktober 2006 - De Europese Commissie heeft een consortium onder leiding van Unisys geselecteerd voor het creëren en beheren van de Open Source Observatory and Repository (OSOR). Het consortium bestaat uit Unisys België, het Maastricht Economic Research Institute on Innovation and Technology, GOPA Cartermill en de Universidad Rey Juan Carlos. De selectie vond plaats na een openbare aanbesteding.

De OSOR is een internetportal dat Europese overheidsinstellingen in staat stelt om de code van hun open source-applicaties centraal op te slaan en te delen. Ook voorziet de portal in het uitwisselen van kennis. Op die manier kunnen de Europese lidstaten meer rendement halen uit hun IT-investeringen en de uitwisselbaarheid van applicaties verbeteren.

De OSOR is een gemeenschappelijke repository waarin naast bron- en objectcode ook informatie is opgeslagen over het gebruik van applicaties, verschillende softwareversies, open source-licenties en contractinformatie. Op de OSOR-webportal kunnen Europese overheidsinstanties ook hun kennis over verschillende open source-applicaties delen.

De Europese Commissie voorziet dat de OSOR Europese overheidsorganen zal stimuleren elkaars software en ontwikkelprojecten te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld op het gebied van e-procurement en de interoperabiliteit tussen overheidsapplicaties voor de verschillende e-ID-kaartformaten. Het delen en hergebruiken van applicaties kan een belangrijke economische invloed hebben, waardoor het openbaar bestuur kan besparen op investeringen en kan bouwen op de expertise van overheidsinstanties.

"Het belang van open source voor het openbaar bestuur ligt niet zozeer binnen de mogelijkheden die het biedt voor vervanging van proprietary producten", zegt Karel De Vriendt, hoofd van de European eGovernment Services Unit. "Het gaat steeds meer om het ontwikkelen van op maat gemaakte applicaties op basis van open source-software, om samenwerking bij de ontwikkeling en om het gebruik van open source-licenties bij het delen van de resultaten van die ontwikkeling. De nieuwe OSOR moet een voorkeurstool worden voor samenwerking en het delen van software binnen de lidstaten versnellen."

Unisys en zijn partners gaan dit jaar in samenwerking met alle betrokkenen een formaat vaststellen voor de portal. De OSOR-service is naar verwachting eind 2007 operationeel. Unisys zorgt voor advies aan alle betrokkenen en voor de promotie van de OSOR-portal. Het bedrijf gaat tevens zoeken naar interessante applicaties en ondersteunt de samenwerking tussen verschillende Europese open source-projecten.

"Met deze overeenkomst voor de OSOR onderstreept Unisys zijn leidende positie op het gebied van open source en bieden we een gestructureerde benadering waarmee klanten waarde kunnen halen uit open source-software", zegt Bart Steukers, Managing Partner Global Public Sector Continental Europe bij Unisys. "Ons werk voor de Europese Commissie illustreert onze kennis van en focus op de open source-eisen van de Europese lidstaten. Wij kijken ernaar uit om de lidstaten te helpen bij het realiseren van de voordelen die de OSOR ze kan bieden."

De OSOR is een belangrijke mijlpaal in de samenwerking tussen Unisys en de Europese Commissie op het gebied van open source. Unisys voerde in 2001 een studie uit voor de Europese Commissie over het gebruik van open source-applicaties in de publieke sector. Unisys adviseerde in 2002 een systeem op te zetten voor het delen van open source-applicaties. Het bedrijf heeft verder al beheerwerkzaamheden uitgevoerd voor de Open Source Observatory, een Europese portal met nieuws en achtergronden over open source. De OSOR is het vervolg hierop en breidt deze service uit tot een repository.

# # #

Over Unisys
Unisys is wereldwijd actief in IT-diensten en -oplossingen. Onze consultants maken gebruik van de Unisys-expertise in consulting, systeemintegratie, outsourcing, IT-infrastructuren en servertechnologie. Zo helpen zij klanten bij het ontwikkelen van veilige en betrouwbare bedrijfsprocessen. Onze diensten en oplossingen bieden klanten diepgaand inzicht in hun organisatie, de voorwaarde voor een continue en stabiele bedrijfsvoering. Door de toepassing van Unisys 3D Visible Enterprise zien klanten vooraf de gevolgen van hun beslissingen en worden de kansen en risico's volledig zichtbaar nog voor de investering gedaan wordt.