Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 30 oktober 2006                              |


1. Sociale veiligheid
Op 6 februari 2007 kunnen gemeentebestuurders, professionals, leden van Provinciale Staten en andere betrokkenen kennis en ervaringen uitwisselen over projecten rond het thema sociale veiligheid. Gedeputeerde Staten stemmen in met de organisatie van een conferentie. Er wordt een onderzoek naar de slaag- en faalfactoren van veiligheidsprojecten gepresenteerd. Ook verschijnt tijdens de conferentie een praktijkboek.

1. Early Warnings Jeugdzorg
Gedeputeerde Staten stuurt de voortgangsrapportage over de uitwerking van het rapport Early Warnings van de commissie beleidsevaluatie naar de commissie ZWC, Een eindrapportage is voorzien in het voorjaar van 2007. Het rapport "Early Warnings" dat in 2005 het functioneren van de jeugdzorgaanbieders, Bureau Jeugdzorg en de afdeling Jeugd van de provincie beschreef heeft geleid tot een intensief verbeterprogramma.

2. Verslavingszorg
In antwoord op vragen van de commissie Zorg Welzijn en Cultuurover en de B5 Gemeenten over de relatie provincie - verslavingszorg antwoorden Gedeputeerde Staten dat de provincie geen specifiek beleid op het gebied van verslavingszorg heeft. Wel is de provincie betrokken bij de Brabante jeugdmonitor, het Paljas-project, bij een nog te starten project alcoholbestrijding onder jongeren in Zuid-Oost Brabant, de regiovisies GGZ en overleg over verslavingszorg binnen committee B van de AER, de Vereniging van Europese regio's.

3. Brabant Medical School.
In een voortgangsrapportage meldt de Brabant Medical School dat in de periode 2003-2006 135 stageplaatsen voor co-assistenten in de deelnemende ziekenhuizen zijn gerealiseerd. Daarnaast zijn/worden 3 nieuwe masteropleidingen gestart door de Fontys Hogescholen, TU Eindhoven en Universiteit van Tilburg. Vanaf 2005 worden vervolgopleidingen tot medisch specialist, huisarts en verpleeghuisarts gegeven. In het eerste kwartaal van 2007 verschijnt een evaluatie.


4. Wachtlijstbestrijding
De incidentele subsidie van E637.000 voor bestrijding van de wachtlijsten bij Bureau Jeugdzorg (E512.00 plan van aanpak AMK) en E 125.00 (Plan Schoon Schip - wachtlijst geïndiceerde zorg) wordt gefinancierd uit de kandernotagelden 2006. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten naar aanleiding van een onderzoek van Bureau Jeugdzorg m.b.t. de wachtlijsten. Dit onderzoek zal worden doorgeleid naar de commissie ZWC.

5. Respijtzorg
De E 500.000 die mede door een motie van Provinciale Staten voor 2006 en 2007 beschikbaar zijn gesteld aan de Brabantse Raad voor de Informele Zorg zullen worden besteed aan respijtzorg in kleine kernen, mantelzorgvouchers, publiciteit rond respijtzorg, respijtweekenden en jonge mantelzorgers. Dat laten Gedeputeerde Staten de commissie ZWC weten in reactie op de motie.

6. Landelijke Instellingen voor voogdij en jeugdreclasseringstaken
Jongeren uit de provincie Noord-Brabant kunnen gebruik blijven maken van vier landelijk werkende instellingen voor (gezins)voogdij en jeugdreclassering waarvan het ministerie van Justitie de verantwoordelijkheid voor een overgangsperiode tot 01.01.09 overdraagt aan de provincies Utrecht en Overijssel en het Regionaal Orgaan Amsterdam. Het betreft de Stichting Gereformeerde Jeugdbescherming, Stichting Joods Maatschappelijk Werkhet Leger des Heils en de William Schikker Groep. Gedeputeerde van Haaften ondertekent daartoe een convenant.

7. Luchtkwaliteit
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft opdracht gekregen om luchtkwaliteitsmetingen te doen rond de veehouderij in Oost-Brabant en rondom het industrieterrein Moerdijk. De metingen worden aantal jaren achtereen uitgevoerd. Aanvullend verricht TNO een aantal metingen in Moerdijkse woonkernen.
Het onderzoek in Oost-Brabant wordt in Gemert-Bakel uitgevoerd en is bedoeld om de stalemissies en emissiebeperkende maatregelen te monitoren. Ook worden de concentraties in de omgeving van de landbouwontwikkelingsgebieden vastgesteld. Met de metingen op en rond industrieterrein Moerdijk wordt de invloed van (toekomstige) industriële activiteiten op de luchtkwaliteit in beeld gebracht.

8. Ganzenfoerageergebieden
De Commissie Ruimte en Milieu is door Gedeputeerde Staten geïnformeerde over de afgesloten ganzenovereenkomsten. De totale oppervlakte foerageergebieden in Noord-Brabant voor de winter 2006-2007 bedraagt 3.384 hectare maar de oppervlakte waarvoer overeenkomsten zijn afgesloten bedraagt 2.570 hectare.

9. Luchtwassers
Twee intensieve veehouderijen in het landbouwontwikkelingsgebied Elsendorp krijgen E 54.000 subsidie voor het plaatsen van luchtwassers. Met de plaatsing van de luchtwassers verbeteren de bedrijven hun milieuprestaties op vrijwillige basis en doen daarmee meer dan waar ze wettelijk toe verplicht zijn. De proefbedrijven werken mee aan onderzoek naar de prestaties van de luchtwassers en stellen hun bedrijf open om ervaringen hiermee te delen. De bedrijven zijn een onderdeel van proefproject Implementatie Gecombineerde Luchtwassers dat de provincie eerder dit jaar in het kader van de Duurzaamheidimpuls Landbouw samen met de ZLTO is gestart.

10. Ruimtelijke plannen
Het bestemmingsplan herstelplan bestemmingsplan buitengebied Zoutendijk en Horenhilsedijk van de gemeente Drimmelen wordt goedgekeurd, de wijziging van een agrarisch bouwblok in Hilvarenbeek wordt afgekeurd en de verzamellijst van goedgekeurde bouwplannen op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening wordt goedgekeurd.

11. Overeenkomst Ruimte voor Ruimte Helmond
De gemeente Helmond en de provincie willen de komende jaren een 80-tal ruimte-voor-ruimtekavels ontwikkelen. Dat blijkt een overeenkomst over de aanpak van de ruimte- voor ruimteregeling in Helmond. De inkomsten uit de verkoop van kavels gaat de opbrengsten benutten als financieringsbron voor de aankoop van de intensieve veehouderijbedrijven die rond Brandevoort liggen en die de ontwikkeling van de wijk tegenhouden. Indien de opbrengsten, gelet op de aankoopkosten van de intensieve veehouderijen, voor de gemeente tegenvallen wil het college garant staan voor een bedrag van maximaal E2,75 miljoen van exploitatieverliezen bij de ontwikkeling van Brandevoort II. Dat blijkt uit een voorstel van GS aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu.

12. Kennis=Meedoen
Het actieplan Kennis=Meedoen is voortvarend tot ontwikkeling gekomen, zo blijkt uit een voortgangsrapportage. In het afgelopen jaar zijn met steun van de provincie verschillende grootschalige projecten van start gegaan en ondersteund. De succesvolle Leerbonnenactie bijvoorbeeld, en scholingsprogramma's voor de zorgsector, en de metalektro-, automotive en foodsector. Maar ook meerjarige techniekstimuleringsprogramma's in alle Brabantse regio's en een sluitende aanpak van jeugdwerkloosheid en voortijdig schoolverlaten in één regio. GS sturen de rapportage naar de tatencommissies Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid en Zorg, Welzijn en Cultuur.

13. Pieken in Brabant
Regionale complexvorming op langere termijn zal aanleiding zijn voor twee ontwikkelingsmaatschappijen: één voor Zuidwest- en één voor Zuidoost-Nederland. Op korte termijn is het zaak om de slagkracht op te voeren. Op regionaal niveau gaat het dan om het opvullen van de hiaten in Midden- en Noordoost-Brabant. Op bovenregionaal niveau moet de slagkracht van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) verder worden versterkt. Dat adviseert SER Brabant in de vervolgnotitie 'Pieken in Brabant', die GS hebben vastgesteld.

14. Infrastructuur
De reserveprojecten Oosterhoutseweg-Teteringen (Breda) en het aanbrengen van geluidsarm asfalt op het traject Veghel-Boerdonk (Veghel) worden in uitvoering gebracht. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten na overleg met de regio's Breda en Noordoost. Dit zijn reserveprojecten uit het programma 2006. Met de werkzaamheden is E733.100,- gemoeid. De beschikkingen van de projecten bereikbaarheidscoördinatie regionaal Breda, het doorstromingsproject Zuidelijke Rondweg, fietspad Emerpad-Konijnenberg, de dr.Verbeecklaan N272 en de Tweehekkenweg Landerd worden ingetrokken omdat ze niet in 2006 tot uitvoering gebracht kunnen worden.


15. Eindhoven, Brabantstad en hst-spoorverbindingen Duitsland
Op 6 november is er een bestuurlijke conferentie over het thema "cross border connections Eindhoven Region and Germany". Dit is een project van de gemeente Eindhoven met als doel de aansluiting van Eindhoven en Brabantstad op het Duitse hogesnelheidsspoornet te onderzoeken. Gedeputeerde Staten ondertekenen de letter of intent voor het vervolg van het project. Bij het onderzoek zijn naast de provincie, de gemeente Eindhoven, Venlo, de Kamers van Koophandel ook de provincie Limburg en Nordrhein Westfalen, Aaken, Mönchengladbach betrokken.

16. Voortgangsnotitie OV-netwerk BrabantStad
Het OV-netwerk Brabantstad staat voor de ontwikkeling van een samenhangend openbaar vervoersnetwerk voor het spoor en de bussen in Brabant in combinatie met de ontwikkeling van knooppunten. Gedeputeerde Staten zenden de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid een voortgangsrapportage.

17. Bestuurlijk overleg MIT-bereikbaarheid Zuidoost-Brabant.
Een kaderstellende discussie over de zuidoostvleugel is wenselijk vanwege de zeer grote bereikbaarheidsproblematiek. Dat zeggen Gedeputeerde Staten in een notitie aan de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid. De commissie wordt door Gedeputeerde Staten geïnformeerd over het overleg met de minister van Verkeer en Waterstaat over het meerjarenprogramma infrastructuur en transport en de reactie daarop van BrabantStad aan de kamercommissie Verkeer en Vervoer.

18. Nachtnet
Railbeheerder Pro-rail meldt dat het in 2007 niet mogelijk zal zijn om met een Brabants Nachtnet te starten. Dat heeft te maken met onderhoudswerkzaamheden en de veiligheid van mensen die aan het spoor werken. Gedeputeerde Staten melden dit de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid en starten het overleg met de NS om in 2008 te kunnen starten met een nachtnet tussen de grote steden in Brabant.

19. rechtspositie Gedeputeerde en Provinciale Staten
Gedeputeerde Staten zenden Provinciale Staten een voorstel tot vaststelling van de rechtspositie van leden van statencommissies, Provinciale en Gedeputeerde Staten.

20. rechtmatigheid
Onder rechtmatigheid wordt verstaan de verplichting dat de uitgaven van de provincie zijn geborgd in een besluit van Gedeputeerde danwel Provinciale Staten. Dat moet worden getoetst. De uitvoering van deze activiteiten loopt op schema, zo blijkt uit een voortgangsrapportage die Gedeputeerde Staten aan de rekeningcommissie zenden.


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

---- --