Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 253 HZ
Datum: 24 oktober 2006

Oproep aan burgers van Fryslân

Discussieavond Fryske Fiersichten in Leeuwarden

De provincie Fryslân organiseert op 31 oktober aanstaande in Post Plaza te Leeuwarden de tweede publieksbijeenkomst van Fryske Fiersichten: het toekomstdebat over Fryslân. Alle inwoners van Leeuwarden en omliggende gemeenten zijn welkom om ideeën en projecten in te brengen voor het Fryslân van 2030. De avond begint om 20.00 uur.

Belangstellenden kunnen aan de hand van verschillende thema's ideeën en projecten indienen voor de toekomst van Fryslan. Hoe ziet de toekomst eruit als het gaat om ruimte, cultuur, de Friese taal, economie, toerisme, energievoorzieningen? Het woord is geheel aan de Friezen om invulling te geven aan hun ideale provincie.

Burgemeester Geert Dales van Leeuwarden is blij met het debat: "Het is dé kans voor de Leeuwarders en Friezen buiten Leeuwarden om hun stem te laten horen. Het is belangrijk om met elkaar na te denken over de toekomst van Fryslân en die van Leeuwarden."

Tijdens de avond in Post Plaza staan de wensen en idealen van de Friese inwoners centraal. Waar de meeste toekomstdebatten gaan over kant en klare plannen waar burgers op mogen reageren, doet Fryske Fiersichten het andersom. Zonder invloed van de politiek wordt aan burgers gevraagd om plannen te ontwikkelen, waar de nieuwe Provinciale Staten in maart mee aan de slag mogen gaan.

Centraal in Fryske Fiersichten staat de website www.fryskefiersichten.nl. Hierop kunnen mensen hun ideeën en projectvoorstellen indienen. Deskundigen geven achtergrondinformatie over de vijf thema's toerisme, economie en zorg, ruimte, water en energie en onderwijs en cultuur. Ook zijn er verschillende weblogs op de site te vinden en kunnen geïnteresseerden met elkaar discussiëren op het forum.

Na de bijeenkomst in Leeuwarden vindt er op 7 november nog een avond in Drachten plaats. Speciaal voor jongeren organiseert de provincie een jongerenmanifestatie. Voor Friezen buiten Fryslân vinden er nog bijeenkomsten plaats in Groningen en Amsterdam.

---- --