Studenten grijpen de macht in Europa

Europees parlement

PERSBERICHT

Studenten grijpen de macht in Europa

Schaduwparlement neemt Europa op de schop

Den Haag, dinsdag 24 oktober 2006

Een groep van 125 geselecteerde studenten van verschillende Nederlandse en Vlaamse Universiteiten zullen 31 oktober, 1 en 2 november tijdens het European Parliament for Students 2006 (EPS 2006) debatteren over de vraag hoe de toekomst van hun Europa eruit moet zien. Na een uitgebreide briefing door Europa-experts (onder wie oud-minister W.F. van Eekelen - voorzitter Europese Beweging Nederland) en een gesprek op de ambassades van de 25 lidstaten, zullen de deelnemers op 31 oktober de aftrap geven voor een drie dagen durend congres over Europa.

Het schaduwparlement wordt gehouden op 31 oktober, 1 en 2 november op verschillende locaties zoals de Sociaal-Economische Raad en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Den Haag. Verdeeld over vijf commissies bereiden de deelnemers resoluties voor over actuele Europese vraagstukken, die worden aangeboden aan het Europees Parlement in Brussel. De commissies worden voorgezeten door prominenten onder wie Eppo Jansen (voormalig Hoofd Bureau Voorlichting Europees Parlement) en Jan Jacob van Dijk (Tweede-Kamerlid voor het CDA). De studenten zullen zich buigen over verschillende deelonderwerpen rondom de centrale vraag: 'Hoe ziet ons Europa eruit?'. Op de laatste dag worden de gemaakte resoluties plenair behandeld in de Statenzaal van Provinciehuis Zuid-Holland waarna de deelnemers worden toegesproken door mevrouw Y.E.M.A. Timmerman-Buck (voorzitter Eerste Kamer) en de heer S.P. van der Vaart (Voorzitter Bureau Europees Parlement).

De derde editie van het EPS wordt georganiseerd door de Stichting Student Forum for European Affairs (SFEA), in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De stichting heeft als doel het Europees bewustzijn onder studenten te stimuleren.