Stichting Natuur en Milieu

Rechter wijst eis Natuur en Milieu en boer inzake subsidies duurzame energie af

31 oktober 2006 - De eis van Stichting Natuur en Milieu en boer Bouthoorn om de stopzetting van de subsidies voor duurzame energie ongedaan te maken, is door de rechter afgewezen. De rechtbank is niet ingegaan op een belangrijk argument als onbehoorlijk bestuur. Een overheid mag kennelijk onbetrouwbaar zijn, stelde algemeen directeur Mirjam de Rijk. Natuur en Milieu overweegt tegen de uitspraak in hoger beroep te gaan.

Minister Wijn stopte 18 augustus 2006 de subsidies voor duurzame energie, de zogeheten MEP-subsidie. Volgens Natuur en Milieu is er sprake van onbehoorlijk bestuur: de investeringszekerheid voor bedrijven wordt aangetast. De organisatie stapte naar de rechter, ook omdat ze van mening is dat stopzetting van de MEP-subsidie strijdig is met de Elektriciteitswet en omdat de motivering van minister Wijn voor stopzetting niet klopt.

De rechter heeft zich terughoudend opgesteld, omdat de Tweede Kamer zich al over de regeling heeft uitgesproken en het karakter van een kort geding om een voorlopig oordeel vraagt. De rechter concludeert dat de minister bevoegd is de tarieven te wijzigen als dit voor het bereiken van de doelstelling gewenst is. Of de voorspelling van de minister juist is, dat de doelstelling voor duurzame elektriciteit gehaald wordt, kon door de rechter niet worden vastgesteld. Evenmin kon worden vastgesteld dat het doel níet gehaald wordt, en daarmee is de stopzetting niet onmiskenbaar onrechtmatig. Op grond hiervan wijst de rechter de eisen van Natuur en Milieu af. De uitspraak houdt de mogelijkheden voor schadevergoedingen door individuele ondernemers open.

Natuur en Milieu vindt de uitspraak teleurstellend. De rechter gaat in zijn oordeel geheel voorbij aan het argument van onbehoorlijk bestuur. Een overheid is kennelijk niet gehouden aan een handelswijze die redelijk en billijk is in normaal handelsverkeer. Het bestaan van een compensatieregeling vindt de rechter voldoende, ook al levert deze rechtsongelijkheid op tussen ondernemers die
biovergistingsinstallaties bouwen en ondernemers die windmolens bouwen.

Natuur en Milieu en boer Bouthoorn overwegen in hoger beroep te gaan.

Klik hier voor de argumenten van Stichting Natuur en Milieu tegen het besluit van minister Wijn

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting Natuur en Milieu, Michel Jehae, 06-14487427.

Publicatiedatum: 31-10-2006