Gemeente Ede

nummer 218A / Ede, 31 oktober 2006

Realisatie terrein de Hoven dichterbij

Vaststelling bestemmingsplan Bennekom

Het college van burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan voor de herontwikkeling van het Opella-terrein in Bennekom vast te stellen. De nieuwe wijk heet Baron van Wassenaerpark. Daarmee is de realisering van het plan weer een stap dichterbij gekomen. In het bestemmingsplan is als belangrijkste wijziging het hoogteaccent in de noordwest hoek terug gebracht naar 24 meter. De gemeenteraad neemt in december een besluit over de vaststelling van beide plannen en tegelijkertijd over de ingediende zienswijzen.

Opella
Het terrein de Hoven bestaat uit meerdere delen. Op het deel dat Opella, in samenwerking met Woonstede en Plicht Getrouw realiseert, komt een combinatie van wonen, voorzieningen voor ouderen, zorg en welzijn. Naast de specifieke zorg- en/of verpleegplaatsen, met bijbehorende zorgvoorzieningen, komen er ook (zorg)appartementen, zowel in de huur- als koopsector.

Projectontwikkelaars
Van Wijnen Projectontwikkeling Oost B.V. en Rabo Vastgoed B.V.ontwikkelen gezamelijk ook een deel van het terrein. Dit gaat om nader uit te werken bestemmingen. Gepland zijn: twee-onder-een-kap woningen, geschakelde eengezinswoningen, appartementen in de vorm van urban villas en mogelijk ook kantoren.

Verkeer
In het bestemmingsplan staat ook hoe de ontsluiting van het terrein eruit komt te zien en hoe het parkeren geregeld wordt. Na dit bestemmingsplan wordt nog een concreter inrichtingsplan gemaakt. De plannen zijn dan verder uitgewerkt.

Geluidsscherm
Het plan voorziet ook in een geluidsscherm langs de A12 met een lengte van 600 m waarmee geluidsoverlast voor de nieuwe woonzorgzone en woningbouw maar ook voor de bestaande woonbebouwing wordt voorkomen.

Archeologie
Het terrein is ook uit archeologisch oogpunt belangrijk. Het archeologisch onderzoek is bijna afgerond en heeft zeer interessante gegevens opgeleverd. De vondsten leveren geen belemmering op voor de verdere voorbereiding van de bouwplannen (gedeelte Opella). De start van de bouw is gepland in het najaar van 2007.

Zienswijzen
De plannen worden nog aangepast naar aanleiding van de ingediende zienswijzen. De belangrijkste aanpassing betreft het hoogteaccent in de noordwest hoek van het plangebied. Naar aanleiding van de bezwaren daarover is de maximum hoogtemaat van 42 meter terug gebracht tot 24 meter. Dit is lager dan de huidige bebouwing van Opella. Ook in het beeldkwaliteitsplan is de omschrijving van het hoogteaccent vervallen. De gemeenteraad neemt in december een beslissing over de ingekomen zienswijzen en stelt het bestemmingsplan vast. Vervolgens komt het vastgestelde bestemmingsplan opnieuw ter visie te liggen. Ook dan kunnen mensen die dat willen hun bezwaren weer kenbaar maken, maar nu bij Gedeputeerde Staten (GS) van de Provincie Gelderland.
---