Gemeente Utrecht



Utrecht, 27 oktober 2006
Sw/120

Geschiedenis Utrechts aardse paradijstuin beschreven
Wethouder ontvangt boek over geschiedenis begraafplaats Soestbergen

Wethouder Robert Giesberts (Openbare Ruimte) ontvangt dinsdag 31 oktober het eerste exemplaar van een nieuw boek over begraafplaats Soestbergen. Het boek Soestbergen, Utrechts "aardse paradijstuin" is geschreven door Edwin Maes in opdracht van Stichting Publikaties Oud-Utrecht. Het beschrijft de geschiedenis van begraven in Utrecht en van begraafplaats Soestbergen. In het boek staat ook een wandeling langs de bijzondere graven van deze monumentale begraafplaats met uitleg over de symboliek op het graf en de levensloop van de overledene.

Gerestaureerde graven
Na de overhandiging van het boek zal een informatiebord worden onthuld dat geplaatst is bij de ingang van Soestbergen. Op dit bord staat publieksinformatie en het oorspronkelijke ontwerp van de begraafplaats. Een soortgelijk bord staat ook op de monumentale begraafplaats Kovelswade.
Ook wordt stilgestaan bij een grafmonument dat recentelijk gerestaureerd is onder begeleiding van de cultuurhistorici van de gemeente Utrecht. Zo'n restauratie is vaak ingrijpend, maar gebeurt zorgvuldig en met behoud van het unieke karakter van de oude graven. Na de opknapbeurt liggen de monumenten er niet glimmend en als nieuw bij, maar ademen nog steeds de sfeer uit van de oude begraafplaats.

Het boek
"Waarom leggen wij bloemen op een graf?", "Wat is de oudste begraafplaats van Utrecht?" en "Welke bekende mensen liggen er op Soestbergen begraven?". Op deze en andere vragen geeft het boek Soestbergen, Utrechts "Aardse Paradijstuin" antwoord. De historie van de begraafplaats Soestbergen wordt uitgebreid beschreven. In het boek staat ook een wandeling die voert langs de mooiste plekjes van de begraafplaats. De tekst geeft onder andere uitleg over de gerestaureerde familiegraven, de graftombes, de symbolieken die zijn verwerkt in de monumenten en de bekende personen die er begraven liggen. Vanaf 1 november ligt het boek in de winkel.

SPOU
Stichting Publikaties Oud-Utrecht (SPOU) is opgericht in 1988 en komt voort uit de Vereniging Oud-Utrecht. SPOU is een zelfstandige uitgeverij die beoogt publicaties uit te geven over stad en provincie Utrecht op het gebied van geschiedenis, monumenten en archeologie. SPOU is financieel grotendeels afhankelijk van subsidies.
Enkele boekenreeksen die door SPOU zijn uitgegeven: de MIP-reeks (Monumenten Inventarisatie Project), de Utrechtse Biografieën, de Utrechtse Monumentenreeks en de Utrechtse Wijkenreeks. Voorbeelden van losse uitgaven van SPOU zijn Panorama van Utrecht, Vollekstaol van de stad Uterech en Twintig Eeuwen Utrecht. Het boek over de begraafplaats Soestbergen is een eerste uitgave in een serie van publicaties waarin groenplekken in Utrecht en omgeving centraal staan. Dit boek is in nauwe samenwerking met de gemeente Utrecht tot stand gekomen.