Gemeente Assen


Actueel

Gemeente volgt aanbevelingen seniorenraad

Assen, 1 november 2006

Het college gaat meer doen voor ouderen met een langdurig laag inkomen. Het besluit daartoe is de reactie op de aanbevelingen zoals de seniorenraad heeft voorgesteld. Een van de acties is het beter bekend maken van de bestaande mogelijkheden voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en andere financiële regelingen.

De positie van ouderen in het algemeen heeft zich de afgelopen jaren gunstig ontwikkeld. Dit geldt echter niet voor ouderen die afhankelijk zijn van een (onvolledige) AOW, en voor chronisch zieken en gehandicapten. De seniorenraad stelt in een rapportage over dit onderwerp een aantal maatregelen voor.

In een brief aan de seniorenraad belooft het college extra actie om de doelgroep hierover te informeren. De raad heeft hier 25.000,- voor uitgetrokken. Ook wordt het eenvoudiger om de voorzieningen aan te vragen. Het voorstel om alle ouderen boven de 80 jaar een collectieve vervoerspas te vertrekken heeft de gemeente niet overgenomen.

De gemeentelijke mogelijkheden om ouderen met een laag inkomen tegemoet te komen zijn het kwijtschelden van gemeentelijke belastingen en heffingen, regelingen in het kader van de wet voorziening gehandicapten en straks de wet maatschappelijke ondersteuning, bijzondere bijstand, schuldhulpverlening en een bijdrage voor sociale en culturele activiteiten.
Het college merkt wel op dat de kern van de oplossing bij het rijk ligt. In Den Haag wordt immers de hoogte van de AOW-uitkering, zorgtoeslag, woontoeslag, eigen bijdrage AWBZ etc. bepaald.