Politie Groningen

Woensdag 1 november 2006

Provincie Groningen, 01-11-2006

Provincie Groningen: najaarsstorm zorgt voor overlast

Een najaarsstorm heeft afgelopen nacht voor overlast gezorgd in de provincie. In Lauwersoog en Delfzijl steeg het water behoorlijk. De visafslag in Lauwersoog is hierdoor onder water komen te staan. Daarnaast zijn er verspreid over de provincie veel takken en/of bomen op de weg beland. In de ochtendspits ontstonden door de takken en de harde winden diverse aanrijdingen, met vooral materiele schade. Na de ochtendspits zakte het water en nam de wind af.

Een 37-jarige automobilist uit Winsum kwam op de N363 in botsing met een boom. Hij kreeg de schrik van zijn leven toen een tak met een doorsnee van 25cm zijn voorruit doorboorde. De tak schampte de hand van de automobilist, die vervolgens met de schrik vrij kwam. De brandweer moest woensdagochtend massaal uitrukken om de wegen vrij te maken van takken en bomen.

Groningen: meisje aangehouden voor valse aangifte

De politie heeft een 17-jarig meisje uit Winschoten aangehouden voor het doen van een valse aangifte. Het meisje deed zondag 22 oktober aangifte van ontvoering en verkrachting. De politie startte een onderzoeksteam op. Het onderzoek is vanaf het begin breed opgezet. De hulp van burgers werd ingeroepen via een getuigenoproep en passantenonderzoeken.

Het meisje heeft uiteindelijk toegegeven dat het verhaal niet klopte en is aangehouden. De politie maakt proces-verbaal op voor het doen van valse aangifte. Daarnaast zal bekeken worden of het meisje aansprakelijk gesteld kan worden voor de gemaakte kosten.

Middelstum: diefstallen verzorgingshuis opgelost

De politie heeft met de aanhouding van een 18-jarige Stadjer (v) achttien diefstallen en twintig pogingen tot diefstal opgelost. De diefstallen zijn gepleegd in een verzorgingshuis aan de Hippolytushof in Middelstum in september en oktober. De Stadjer heeft geld weggenomen van afgesloten kamers van diverse bewoners van het verzorgingshuis. De vrouw was als stagiaire werkzaam in het verzorgingshuis. De verdachte werd uiteindelijk op heterdaad aangehouden en ingesloten. Inmiddels is hij weer op vrije voeten gesteld. De totale schade van de diefstallen wordt geschat op zon 1700 euro. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: fietser verzet zich bij aanhouding

Het biketeam van de politie heeft dinsdagmiddag een 39-jarige fietser uit Groningen aangehouden. De man reed op de kruising Antonius Deusinglaan/ Oostersingel door een rood verkeerslicht. Bij staandehouding bleek hij zich niet te kunnen legitimeren. Bovendien had hij nog diverse boetes open staan. Hiervoor werd de man aangehouden. Hij fietste echter weg, maar kon even verderop alsnog worden aangehouden. De man verzette zich bij zijn aanhouding. De Stadjer is ingesloten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: fietsenheler aangehouden

Een 43-jarige Stadjer is dinsdagavond aangehouden op verdenking van het helen van fietsen. De man sprak al fietsend op het Gedempte Zuiderdiep mensen aan en vroeg hen of ze een fiets wilden kopen. Toen agenten dit ook hoorden, werd hem gezegd dat hij was aangehouden. Hierop probeerde hij al fietsend te ontkomen. De politie kon de man tot stoppen brengen. Hij is overgebracht naar het bureau. De politie maakt proces-verbaal op voor heling en verzet bij de aanhouding.

Groningen: bromfietser onderuit

Een 16-jarige pizzabezorger uit Groningen is dinsdagavond op de Amkemaheerd met zijn bromfiets onderuit gegaan. De jongen wilde de Stoepemaheerd inslaan, maar verloor in de bocht de controle over de bromfiets. Hij verklaarde het gevoel te hebben, dat de remmen niet goed functioneerden. De jongen is met beenletsel en een hoofdwond naar het ziekenhuis overgebracht. De politie stelt een technisch onderzoek in aan de bromfiets.

Hoogezand: politie onderzoekt autodiefstal

De politie stelt een onderzoek in naar een diefstal van een auto. De diefstal vond dinsdagmiddag tussen 14.15 uur en 14.30 uur plaats. Een 29-jarige vrouw uit Doezum liep naar haar auto die geparkeerd stond aan de Noordersingel. Toen zij instapte en de deur dicht wilde doen, werd zij door een nog onbekende man beetgepakt en uit haar auto getrokken. Hierdoor viel ze en op de grond kreeg ze nog enkele klappen. Hij wist haar sleutels te bemachtigen, stapt in en rijdt vervolgens weg in de richting van de Noorderparkstraat. De politie zoekt getuigen van dit incident. Het gaat om een blanke man, in de leeftijd van 30-35 jaar. Hij is weggereden in een grijze Volkswagen golf. Mensen die iets gezien of gehoord hebben of informatie hebben over de verdachte, worden verzocht contact op te nemen met basiseenheid Hoogezand, via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Winschoten: helers van kabel en metaal ingerekend

Een 52-jarige man uit Oude Pekela en een 24-jarige man uit Winschoten zijn dinsdagmiddag aan de Havenstraat in Winschoten aangehouden voor heling. Surveillerende agenten zagen de twee heren fietsen, met een aanhangwagen vol met kabels, diverse stukken zink en een hoeveelheid aluminium erin. Bij een oudijzerboer hadden ze net de goederen afgeleverd, maar nog niet uitbetaald gekregen. De heren werd ingerekend en de goederen werden in beslag genomen. De politie stelt een nader onderzoek in naar de herkomst van de goederen. Hiervoor zijn ze beiden ingesloten.

Veendam: 25 km-voertuig in beslag genomen

De politie heeft dinsdagmiddag op het Beneden Oosterdiep in Veendam een 25 km-voertuig in beslag genomen. Toen het voertuig gecontroleerd werd op de maximale snelheid, bleek hij 67 km/uur te kunnen rijden. De 43-jarige bestuurder uit Zuidbroek wilde niet wachten op de controle en gedroeg zich recalcitrant. Toen hij een agent sloeg en weigerde de autosleutels af te geven is hij aangehouden. Daarnaast wordt er proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder geldig rij- en kentekenbewijs, geen APK en geen verzekering.

Appingedam: bromfietscontrole

De politie heeft dinsdagmorgen een bromfietscontrole gehouden op de Farmsumerweg in Appingedam. In totaal zijn 31 snor- en bromfietsen gecontroleerd en zijn er 15 bekeuringen uitgedeeld. In de meeste gevallen (14x) ging het om een te hoge snelheid. Eén bestuurder reed zonder bromfietscertificaat of rijbewijs.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft dinsdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, Beneluxweg: aantal geregistreerde voertuigen: 634, aantal overtredingen: 22, hoogst gemeten snelheid: 92 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Groningen, Friesestraatweg: aantal geregistreerde voertuigen: 965, aantal overtredingen: 64, hoogst gemeten snelheid: 99 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Mensingeweer, N361: aantal geregistreerde voertuigen: 435, aantal overtredingen: 70, hoogst gemeten snelheid: 139 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Noordbroek, N33: aantal geregistreerde voertuigen: 1706, aantal overtredingen: 24, hoogst gemeten snelheid: 126 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Kolham, Hoofdweg: aantal geregistreerde voertuigen: 325, aantal overtredingen: 81, hoogst gemeten snelheid: 82 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Vlagtwedde, N976: aantal geregistreerde voertuigen: 210, aantal overtredingen: 36, hoogst gemeten snelheid: 90 km/uur, maximum toegestane snelheid: 60 km/uur.