Wageningen Universiteit

Gezond door landbouw en groen


1 nov 2006

Onderdeel: Wageningen UR

Met een seminar vandaag overGezondheid, Landbouw en Groen gaat het gelijknamige expertisecentrum binnen Wageningen UR van start. In dat expertisecentrum werken medewerkers van een groot aantal disciplines binnen Wageningen Universiteit en Researchcentrum samen. Het expertisecentrum bundelt onderzoek en onderwijs op gebied van Groen en Gezondheid en Landbouw en Zorg.

Tijdens het seminar wordt het onlangs bij uitgever Van Gorcum verschenen boek Gezond door landbouw en groen aangeboden aan rector magnificus prof.dr. Martin Kropff van Wageningen Universiteit.

Het boek gaat over de betekenis van landbouw en groen voor het welbevinden van de stedelijke bevolking. De achtergrond is dat de stedelijke gebieden van Nederland het benauwd krijgen. Nieuwbouw verdringt meer en meer het groen in en om de stad, terwijl de 24-uurs economie de mensen opjaagt. Het verbinden van platteland en stad, groen en gezondheid en het herontdekken van cruciale waarden zoals rust, ruimte, schoonheid, het ritme van de seizoenen en het contact met planten en dieren komt onze gezondheid ten goede. Groen kan op verschillende manieren bijdragen aan gezondheid: planten zuiveren de lucht; uitzicht op groen vermindert stress; recreëren in het groen draagt bij aan ziektepreventie en het verzorgen van planten en dieren in een groene omgeving, zoals op zorgboerderijen verhoogt de kwaliteit van leven van diverse kwetsbare groepen in de samenleving, draagt bij aan hun eigenwaarde en integratie.

Het boek besteedt vooral aandacht aan de betekenis van het werken in het groen voor kwetsbare groepen en mensen die het tempo in de samenleving niet kunnen bijhouden. Het gaat om cliënten met een verstandelijke beperking of psychische problematiek, mensen met een verslavingsachtergrond, mensen met burn out, kinderen en ouderen. Verschillende inspirerende initiatieven worden beschreven. Het boek biedt ook een overzicht van de wetenschappelijke en praktijkkennis op het gebied van groen en gezondheid. Zorgboerderijen, landschaps- en natuurbeheer, kinderboerderijen, volkstuinen en wijktuinen kunnen bijdragen aan doelstelling in de gezondheidszorg, het grote stedenbeleid en welzijnsbeleid. Ondanks het feit dat de unieke kwaliteiten van groen in en rond de stad steeds meer worden erkend, staat groen nog steeds onder druk. In het boek worden voorstellen gedaan om groen integraal onderdeel te maken van het gezondheids- en grote stedenbeleid.

Bibliografische gegevens:
Hassink J.: Gezond door landbouw en groen. De betekenis van landbouw en groen voor de gezondheid van de stedelijke samenleving. Van Gorcum, 2006. ISBN 90 232 4211 4

Contact
Informatie
Jan Hassink (Plant Research International)
Jan.hassink@wur.nl
» meer Contact