Provincie Drenthe


---

Provinciehuis Westerbrink 1 Assen Assen, 31 oktober 2006 Postbus 122 9400 AC Assen

GS-besluiten week 44


1. Provinciaal Meerjarenprogramma in concept vastgesteld In de inrichting van het landelijk gebied van de provincie Drenthe wordt de komende zeven jaar ruim 400 miljoen euro geïnvesteerd. Dit bedrag is opgenomen in het provinciaal Meerjarenprogramma (pMJP), dat GS in concept hebben vastgesteld. Het programma is opgesteld als uitvoeringsdocument voor een bestuursovereenkomst tussen de provincie en het rijk, het ILG-convenant (Investeringsbudget Landelijk Gebied). Beide partijen maken daarin prestatieafspraken voor de periode 2007 ­ 2013. Zie ook het persbericht hierover.


2. Wijziging provinciale omgevingsverordening De provinciale omgevingsverordening is aangepast aan nieuwe wetgeving op het gebied van GS-besluiten GS-besluiten GS-besluiten bodemsanering en de overdracht van grondwatertaken aan de waterschappen. Verder is de begrenzing van de waterwingebieden Nietap en De Groeve om praktische reden iets aangepast.


3. Passantenhaven in Dieverbrug De overdracht van een aantal provinciale gebouwen in Dieverbrug maakt de aanleg van een passantenhaven in het plaatsje mogelijk. Het college heeft besloten om de gebouwen in Dieverbrug ter waarde van een half miljoen euro, die het predikaat rijksmonument dragen, over te dragen aan de Stichting DFB. Die gaat de gebouwen renoveren en restaureren. De gebouwen krijgen een functie in de aan te leggen passantenhaven. Daarnaast pleegt de provincie groot onderhoud aan het stroomkanaal, inclusief het treffen van recreatieve voorzieningen, waardoor een passantenhaven ontstaat. De aanleg van een haven past in het provinciaal vaarwegenbeheer. Eerder constateerde het college dat door de nieuwe regels rond het ligplaatsenbeleid meer ligplaatsen in havens nodig waren.


4. Provincie past principes duurzaam bouwen goed toe bij beheer wegen Het college heeft kennisgenomen van een onderzoek naar de toepassing van de regels van Duurzaam Bouwen bij het beheer van provinciale wegen en kanalen en van het feit dat het weg- en waterbouwkundig bouwen en beheren in hoge mate duurzaam gebeurt. Zie ook het persbericht hierover.


5. Vaarverbinding Erica - Ter Apel Het projectplan Erica - Ter Apel van de stuurgroep Agenda voor de Veenkoloniën wordt momenteel geactualiseerd. Het wordt in januari 2007 behandeld in de Statencommissie Bestuur, Financiën en Economie.


6. Deelname aan het project `Drentse samenwerking voor een Leven lang Leren' GS stemmen in met deelname aan en cofinanciering van het project `Drentse samenwerking voor een leven lang leren'. Het project is een uitwerking van de stimuleringsregeling `Leren en Werken'. Doel van het project is samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, CWI's, gemeenten en andere betrokken partijen in de regio te stimuleren en te ondersteunen, zodat er blijvende samenwerking ontstaat. Een leven lang leren wordt op deze manier mogelijk gemaakt.

De dertien participerende partijen willen naast duurzame samenwerking, 500 extra leerwerktrajecten tot stand brengen, drie leerwerkloketten realiseren en 500 trajecten voor verworven competenties GS-besluiten GS-besluiten GS-besluiten


---

ontwikkelen. Op één website zal alle benodigde informatie rond deze trajecten voor de Drentse werkgevers, werknemers en werkzoekenden te vinden zijn.

De totale kosten van het project zijn begroot op 682.000 euro. Hiervan komt 400.000 euro subsidie van de Rijksstimuleringsregeling Leren & Werken. De dertien participanten stellen 282.000 euro beschikbaar, waarvan 45.000 euro gefinancierd wordt door de provincie Drenthe.

7. Heffing nazorg gesloten stortplaatsen
GS stellen provinciale staten voor de nazorgheffing voor de stortplaats Meisner in Ubbena te verhogen. De provincie is verantwoordelijk voor de veiligheid van stortplaatsen die niet meer in gebruik zijn. Doordat de stortplaats 20 jaar eerder gaat sluiten dan eerder werd aangenomen, moeten de kosten voor nazorg in kortere tijd doorberekend worden. De heffing wordt gestort in een fonds om de eeuwigdurende nazorg voor afgesloten stortplaatsen te betalen.

8. Afvalbeleid diepe ondergrond, brief Staatssecretaris Milieu aan Tweede Kamer GS nemen kennis van de randvoorwaarden die Staatssecretaris Van Geel wil hanteren bij mogelijk nieuwe kerncentrales. De randvoorwaarden die hebben betrekking op ruimtegebruik, milieu en veiligheid. De leden van PS worden over die randvoorwaarden via een brief geïnformeerd.

9. Jaarverslag provinciaal uitvoeringsprogramma verkeer en vervoer vastgesteld Uit het jaarverslag van het provinciaal uitvoeringsprogramma verkeer en vervoer 2005 blijkt dat de gemeenten en de provincie nauw hebben samengewerkt op het gebied van verbetering van de bereikbaarheid en veiligheid op de wegen. Het aantal geregistreerde verkeersslachtoffers is in 2005 verder gedaald naar 32 doden en 1008 gewonden. De Drentse wegbeheerders hebben de aandacht daarom verlegd naar de bereikbaarheid en veiligheid van de stedelijke gebieden. Het jaarverslag is toegestuurd aan de Drentse staten.

10. Jaarverslag 2005 muskusrattenbestrijding Drenthe/Overijssel Het college heeft het jaarverslag muskusrattenbestrijding over 2005 voor kennisgeving aangenomen. In Drenthe lijkt de populatie muskusratten kleiner te zijn geworden. De vangsten zijn met 10% afgenomen ten opzichte van 2004 met dezelfde personele inspanning. In Drenthe zijn ruim 9000 ratten gevangen waaronder 1 beverrat.

11. Leges niet omhoog
Het college stelt aan de staten voor de leges, tarieven die de provincie vraagt voor specifieke diensten, ten opzichte van 2005 niet te verhogen. Daarmee volgen GS de Consumenten Prijs Index van het Centraal Plan Bureau (CPB). Provinciale Staten besloten in 2004 dat de legestarieven jaarlijks aangepast moesten worden.

12. Investeringskredieten verkeer en vervoer herzien In het kader van de rechtmatigheid hebben GS de investeringskredieten middels een begrotingswijziging aangepast. GS besloten hiertoe omdat sommige investeringskredieten niet waren begroot of te laag waren begroot.

13. 17e wijziging productenraming 2006
Om rechtmatig een aantal uitgaven te kunnen doen en zorg te dragen voor een goed financieel management is het noodzakelijk dat een aantal kredieten van de productenraming op het juiste niveau worden gebracht. Met deze wijziging wordt daaraan voldaan.

14. Directeur-secretaris verantwoordelijk voor openbaarmaking nevenfuncties De directeur-secretaris van de provincie is vanaf nu bevoegd om nevenwerkzaamheden van ambtenaren openbaar bekend te maken. Dit geldt voor alle ambtenaren die een functie vervullen waarvoor een hogere salarisschaal geldt dan salarisschaal 13.

15. Vaarsnelheden aangepast
Het college heeft de toegestane vaarsnelheid in het Noord Willemskanaal, het Meppelerdiep, het Stieltjeskanaal, het Coevorden-Vechtkanaal en de Hoogeveensche Vaart vastgesteld. De toegestane snelheid voor vaarverkeer op deze kanalen is met ingang van heden 9 km per uur voor schepen met


---

een diepgang tot 1,5 meter. Voor schepen met een diepgang vanaf 1,5 meter geldt een snelheid tot 6 km per uur. Het besluit over de aangepaste vaarsnelheden is een aanvulling op het besluit van juni 2006.

16. Sanering van oude rijksvergunningen vaarwegen
Het college heeft besloten om de privaatrechtelijke en overige publiekrechtelijke vergunningen voor werken langs de provinciale vaarwegen die eerder door het rijk waren overgenomen af te schaffen. De betreffende werken worden in overeenstemming gebracht met de provinciale regelgeving door middel van het verlenen van ambtshalve ontheffingen of gebruiksovereenkomsten.

17. Samenstelling en benoeming Bestuur Drents Museum Gedeputeerde staten hebben tot nieuwe leden van het bestuur van het Drents Museum benoemd: de heer B. Wientjes, voorzitter VNO NCW en de heer prof. Dr. J. van Engelen, lid van de hoofddirectie van de ANWB en tevens hoogleraar Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tevens heeft het college van Gedeputeerde staten ingestemd met het ontslag van drie bestuursleden.

18. Provincie wil betere controle afdracht motorrijtuigenbelasting In een brief aan de minister van Financiën, de staatssecretaris van Financiën, de Tweede Kamer en het IPO constateren GS dat het bestuurlijk ongewenst is dat de afdrachten van de belastingdienst met betrekking tot de opcenten op de motorrijtuigenbelasting niet of onvoldoende controleerbaar zijn. Met het verzenden van de brief wordt uitvoering gegeven aan een motie van Provinciale staten.

19. Energiebesparing door warmte- en koudeopslag in het provinciehuis Het college wil 250.000 euro investeren in een installatie voor warmte- en koudeopslag. GS hebben onderzoek laten doen naar de mogelijkheden om bij het verwarmen en koelen van het gebouw gebruik te maken van warmte en kou die elders in het gebouw en in de bodem vrijkomt. Daaruit blijkt dat de installatie de provincie een energiebesparing kan opleveren van 10.000 per jaar en bovendien wordt de CO2 uitstoot met bijna een vijfde verminderd. Op basis van die uitkomsten doet het college dit voorstel aan provinciale staten aan als extra optie bij het verbouwingsplan van het provinciehuis.

20. Beleidskader covergisting
GS hebben een beleidskader covergisting vastgesteld. Het document is bedoeld als hulpmiddel voor Drentse gemeenten. Met het beleidskader kunnen covergistingsintiatieven in het buitengebied, door bijvoorbeeld agrariërs, sneller beoordeeld worden op hun ruimtelijke consequenties. Bij covergisting van bijvoorbeeld mest en maïs ontstaat er methaangas dat, via verbranding omgezet wordt in duurzame energie. Zo draagt het bij aan het tegengaan van de opwarming van de aarde.

Mededeling;
Disclaimer. Deze publicatie geldt niet als een officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend.