Ingezonden persbericht


Amsterdam, 30 oktober 2006

Persbericht

Alexander Pechtold geeft zichzelf een 10 voor Durf in competentietest Volkskrant Banen

(maar jong hoog opgeleid Nederland denkt daar heel anders over)

Alexander Pechtold doet het slecht in de peilingen, maar heeft er zelf nog het volste vertrouwen in. Hij geeft zichzelf een 10 voor Durf in de grote lijsttrekkerstest van Volkskrant Banen en GITP. Dat is opmerkelijk, want jong en hoog opgeleid Nederland gaf hem afgelopen week slechts een 6,5 op dit punt. Voor de competentie besluitvaardigheid kreeg hij in de laatste peiling een 5,1. Eind augustus was dat nog een 5,6. Pechtold geeft zichzelf hiervoor een 8.

Op Visie uitdragen zien we het grootste gat tussen de beoordeling door jong hoogopgeleid Nederland (5,6) en de eigen indruk van Alexander Pechtold. Hij geeft zichzelf een 9. Zijn partij lijkt ondanks deze tegenstelling vierkant achter Pechtold te staan: "Alexander Pechtold is de laatste maanden steeds meer in zijn lijsttrekkersrol gegroeid", zegt Boris van der Ham, nummer 2 op de lijst van D66, dinsdag in Volkskrant Banen. "Hij heeft echt zijn positie gevonden door zichzelf te blijven en niet terug te krabbelen." Pechtold geeft zichzelf een 8 voor stresstolerantie; jong hoogopgeleid Nederland geeft hem een 6,1.

Els Borst
Van alle lijsttrekkers is Alexander Pechtold nog het meest volwassen, vindt Els Borst, oud-minister van Volksgezondheid en oud-lijsttrekker van D66. "Hij is tenminste niet zo'n kwajongen als die drie van de grote partijen. Hij heeft ook meer ervaring opgedaan, eerst als wethouder in Leiden en later als burgemeester van Wageningen." Borst: "Het getuigt van lef dat hij integratie op de agenda zet, want de andere partijen lijken dat goeddeels te negeren."

De competenties op een rij:

DURF In de enquête in de zomer haalde Pechtold nog een 7,0 voor zijn durf. Deze week daalt dat naar een 6,5, ondanks een groter aandeel D66'ers in de respondentengroep, die zijn durf met een 8,0 waarderen.

BESLUITVAARDIGHEID Pechtold liet in augustus op besluitvaardigheid met een 5,6 alleen Wilders (5,4) achter zich. Deze week daalde de opinie over zijn besluitvaardigheid zelfs naar een 5,1. Vrouwen zijn over het algemeen positiever over zijn besluitvaardigheid. Zijn D66-achterban geeft hem net als in de zomerenquête een 7-.

VISIE UITDRAGEN Het uitdragen van zijn eigen visie en die van de partij doet Pechtold (6,1) beter dan Balkenende (6,0) en Wilders (5,8). De afgelopen week heeft hij echter niet veel indruk gemaakt; zijn score daalde naar een 5,6.

POLITIEKE SENSITIVITEIT In zijn tijd als minister heeft Pechtold zich niet altijd even diplomatiek opgesteld. In de zomerenquête kreeg hij van jong hoogopgeleid Nederland een 6,5. Deze week is dat beeld gedaald naar een 5,9. Vrouwen scoren hem op dat punt overigens hoger dan mannen.

STRESSTOLERANTIE Pechtold lijkt een rustige, gelijkmatige man, zelfs wat op het flegmatische af. Toch zien jonge hoogopgeleiden hem niet zo. Hij kreeg in de zomerenqute een 6,1 op deze competentie. Zijn score is daarentegen wel gelijkmatig en bleef ook de afgelopen week een 6,1.

LEIDERSCHAP Leiderschap is de echte achilleshiel van Alexander Pechtold. Hij scoorde hierop in de zomerenquête het laagst van alle lijsttrekkers (5,7). Ook afgelopen week bleef zijn beoordeling steken op een 6-. Zelfs zijn eigen D66-achterban beoordeelt zijn gedrag op deze competentie slechts met een bescheiden 7,2.

Deze week kunnen bezoekers van volkskrantbanen.nl/lijsttrekkers de vragenlijst over André Rouvoet invullen. Volgende week gaan we uitgebreid in op zijn score tot nu toe.

Noot,

Ingezonden persbericht