Gemeente Hoorn


Onderscheiding voor drie oud-vrijwilligers van de brandweer

Persbericht d.d.: 30 oktober 2006

Drie leden van de vrijwillige brandweer in Hoorn hebben op dinsdag 31 oktober 2006 uit handen van burgemeester dr. G.O. van Veldhuizen een koninklijke onderscheiding gekregen voor hun jarenlange vrijwillige inzet voor de Hoornse brandweer. Alle drie de leden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Burgemeester Van Veldhuizen geflankeerd door de heren Kraijer, Hylkema en Zult (foto Marcel Rob) Vrijwillige brandweerlieden staan naast hun dagelijkse werk klaar om in geval van nood hulp te bieden in risicovolle situaties. Afgezien van het uitrukken voor brand, hulpverlening en ongevallen, besteden zij veel vrije tijd aan opleidingen, oefeningen en andere brandweeractiviteiten.

Op dinsdag 31 oktober 2006 hebben de heren G.J. Kraijer (na een periode van 29 jaar en 4 maanden), J.J.M. Hylkema (30 jaar en 8 maanden) en T.B. Zult (36 jaar en 11 maanden) afscheid genomen van de vrijwillige brandweer in Hoorn.

De heer G.J. Kraijer
De heer G.J. Kraijer kwam op 1 februari 1977 in dienst als vrijwilliger bij de blusgroep Grote Waal. In deze periode behaalde hij de diploma's brandwacht 2e klasse, persluchtmaskerdrager en pompbediener. Beroepsmatig is de heer Kraijer postbesteller bij PTT/TPG/TNT, waardoor hij bekend was met alle straten in Hoorn. Dit kwam hem goed van pas als chauffeur van het blusvoertuig bij het vinden van het brandadres.

De heer J.J.M. Hylkema
De heer J.J.M. Hylkema kwam op 1 mei 1975 in dienst als vrijwilliger bij de brandweer in Blokker. Als gevolg van de herindeling kwam hij met ingang van 1 januari 1979 in dienst bij de vrijwillige brandweer Hoorn in de rang van brandwacht 1e klasse. Hij behaalde de diploma's brandwacht 2e klasse en persluchtmaskerdrager. In het dagelijks leven is de heer Hylkema timmerman bij Intermaris Woondiensten, waardoor hij veel praktische en bruikbare kennis heeft van de woningen in het Hoornse verzorgingsgebied.

De heer T.B. Zult
De heer T.B. Zult was een van de eerste leden van de jeugdbrandweer, waarna hij doorstroomde naar de vrijwillige brandweer. In de periode van 1969 tot 1980 behaalde hij de diploma's van brandwacht 2e klasse tot en met brandmeester. Zijn lijst met opleidingen is zeer lang. Afgezien hiervan heeft de heer Zult ook nog de diploma's instructeur, instructeur adembescherming en de module preventie op het niveau adjunct-hoofdbrandmeester behaald. Naast zijn operationele functie vervulde hij binnen de brandweer vele nevenfuncties. De heer Zult is in het dagelijks leven arbocoördinator bij de Hoornse brandweer.
---