Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 1 november 2006

Bevoorradingsprofiel toont aan: geen noodzaak voor Stedelijk Distributie Centrum

De gemeente Alkmaar heeft onderzoek laten doen naar het bevoorradend verkeer in de binnenstad. Uit dit bevoorradingsprofiel blijkt onder meer dat een Stedelijk Distributie Centrum geen meerwaarde heeft boven de bestaande situatie. Wel wil het college de bevoorradingstijden op kaasmarktvrijdag aanpassen. Verder is gebleken dat vrachtwagens in Alkmaar relatief schoon zijn.

Aanleiding voor het onderzoek was een motie van de gemeenteraad over de wenselijkheid en haalbaarheid van een Stedelijk Distributie Centrum. Daarnaast waren vragen gesteld over overlast van het bevoorradend verkeer, met name op vrijdagochtenden tijdens het kaasmarktseizoen. Omdat over de feitelijke situatie rond de bevoorrading onvoldoende bekend was om hierop passende maatregelen te kunnen nemen, heeft het college ervoor gekozen eerst objectief te laten vaststellen welke problemen het vrachtverkeer oplevert, en hoe groot deze problemen zijn. Het bevoorradingsprofiel is op aanraden van en met medewerking van Alkmaarse ondernemers tot stand gekomen.

In de binnenstad, en met name het kernwinkelgebied, zijn gegevens verzameld over de invloed van het vrachtverkeer op bereikbaarheid, leefbaarheid, economische vitaliteit en veiligheid. In januari zijn daartoe ondernemers, chauffeurs van vrachtwagens, leveranciers, beroepsvervoerders en passanten geënquêteerd. Sterke punten die uit het bevoorradingsprofiel naar voren komen, zijn onder meer de goede bereikbaarheid van het winkelgebied, voldoende laad- en losruimte en de korte loopafstand tot de winkels. Over de venstertijden (tijden waarop het vrachtverkeer het autoloze gebied kan binnenrijden) zijn leveranciers en beroepsvervoerders minder tevreden; in sommige gevallen is er weinig tijd om te bevoorraden. Daarnaast ondervinden chauffeurs en beroepsvervoerders hinder van uitstallingen en straatmeubilair en van personenauto's die in de weg staan.

Opvallende uitkomst van het onderzoek is dat de vrachtwagens binnen Alkmaar schoner zijn dan het landelijke beeld laat zien. Veel vrachtverkeer in Alkmaar bestaat uit relatief jonge bestelbussen. Deze uitkomst maakt duidelijk dat het in Alkmaar in tegenstelling tot veel andere steden niet nodig is de binnenstad aan te wijzen als milieuzone.

Stedelijk Distributie Centrum
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat een Stedelijk Distributie Centrum aan de rand van de stad niet zal leiden tot ontlasting van de binnenstad bij het bevoorraden. Onder ondernemers en leveranciers bestaat er ook geen draagvlak voor een dergelijk centrum. Bovendien bestaan er al diverse regionale logistieke en distributiecentra, die naar tevredenheid functioneren.

Bevoorradingstijden
Het college vindt het gastvrij ontvangen van de kaasmarkt bezoekers erg belangrijk en stelt daarom (na overleg met de belangenvertegenwoordigers) voor om de venstertijden op de vrijdagochtenden in het kaasmarktseizoen terug te brengen van 11.00 tot 10.00 uur. De komende maanden gaat de gemeente met de ondernemers in gesprek om te inventariseren wat de gemeente kan doen om bevoorraden in deze korte tijd zo soepel mogelijk te laten verlopen. Uit het bevoorradingsprofiel zijn onder andere een goede routering, aanpassing van de fysieke inrichting van het gebied en het weren van geparkeerde personenauto's die in de weg staan genoemd. Later kan dit overleg er in uitmonden dat per straat gemeente en ondernemers specifieke afspraken maken over zaken als parkeren en uitstallingen.