Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 1 november 2006

College Alkmaar: Provadja en collectie Lucebert in Doelencomplex

Als het aan het college van B&W van Alkmaar ligt, is de stad vanaf 2010 een Centrum voor Woord, Beeld en Geluid rijker. Gisteren gaf het college haar akkoord voor de start van het project 'Centrum voor Woord, Beeld en Geluid in Doelencomplex'. Het Centrum combineert theater en filmhuis Provadja met een uitgebreide collectie van Lucebert. Het college verwacht (inter)nationale belangstelling voor de theater- en concertzaal, de tentoonstellingsruimte, de twee filmzalen, en de dans- en repetitiezaal in het Doelencomplex.

Multitalent Lucebert gaf het twee jaar voor zijn dood al aan: er moest geen Lucebertmuseum komen. 'Dat krijgt al gauw het aspect van een mausoleum of een dood in de pot effect', zo schreef hij. Het idee van een dynamisch creatief en interdisciplinair centrum sprak hem wél aan. En dat is juist ook de essentie van het Centrum voor Woord, Beeld en Geluid. Het Centrum verbindt de jarenlange artistieke en organisatorische ervaring van Provadja met ongeveer duizend door de erven ter beschikking gestelde voorwerpen van Lucebert. Het is een podium voor actuele poëzie, beeldende kunst, theater, muziek. Er vinden lezingen en debatten plaats; het is een ontmoetingsplek voor iedereen die iets heeft met kunst en cultuur.

Eerste stap
Het college van B&W van Alkmaar heeft nu de eerste stap gezet. Als de gemeenteraad ermee instemt, start het project voor realisatie van het Centrum. De plannen gaan uit van 80.000 bezoekers per jaar. De bezoekers komen per auto, fiets of met het openbaar vervoer. Naar verwachting leveren deze bezoeken ongeveer 60 extra 'autobewegingen' per dag op; dit kunnen de parkeergarages die vlakbij het Doelencomplex liggen prima opvangen.

In het collegeprogramma hadden burgemeester en wethouders zich al uitgesproken voor nader onderzoek naar de concrete mogelijkheden van het Centrum voor Woord, Beeld en Geluid. Die studie van bureau Gottschalk Advies & Organisatie ligt er nu, in de vorm van een strategisch plan. De conclusie van het plan luidt dat het nieuwe centrum zeer kansrijk is. Er dienen wel de nodige investeringen te komen. Zo moet het monumentale gedeelte worden gerestaureerd en is nieuwbouw nodig achter de gevel van Doelenstraat 1, 7 en 9 en op de plaats van Sint Jorisstraat 2. Dit vraagt een investering van bij benadering 10 miljoen euro. Daarnaast is nog 2 miljoen nodig voor het starten van het Centrum. Bureau Gottschalk verwacht dat, gezien de landelijke en regionale uitstraling van het centrum, een belangrijk deel van deze lasten met externe middelen zijn te financieren. Daarnaast dient er structureel geld op de gemeentebegroting te worden uigetrokken als bijdrage in de exploitatie.

Doelencomplex
Het college van B&W kiest nadrukkelijk voor de vestiging van het Centrum in het Doelencomplex. Met het Centrum van Woord, Beeld en Geluid in het Doelencomplex is er een oplossing voor zowel Provadja, dat al langere tijd op zoek is naar geschikte huisvesting omdat het huidige pand niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet, als het al langer leegstaande Rijksmonument Sint Sebastiaansdoelen, dat door leegstand zienderogen achteruit gaat. De combinatie met de collectie van Lucebert biedt de mogelijkheid tot de oprichting van een toonaangevend hedendaags kunstcentrum voor Alkmaar, een al lang gekoesterde wens.