Technische Universiteit Delft

EU erkent twee Delftse Masters als Europese topopleiding

De Europese Commissie heeft aan twee masteropleidingen die de TU Delft vanaf volgend collegejaar samen met buitenlandse partners verzorgt het Erasmus Mundus label toegekend. Het betreft de masters 'Optics in Science and Technology' en 'Coastal and Marine Engineering & Management'. Het Erasmus Mundus label is een kwaliteitslabel dat wordt toegekend aan een beperkt aantal Europese 'Top Joint Masters'.

Het Erasmus Mundus programma is bedoeld om het Europese hoger onderwijs aantrekkelijker te maken voor studenten van buiten de EU. Het steunt Europese consortia die gezamenlijke hoger onderwijsprogramma's aanbieden op diverse terreinen. De geselecteerde topopleidingen ontvangen jaarlijks ongeveer 20 beurzen voor getalenteerde studenten van buiten de EU. Deze studenten volgen onderwijs bij verschillende universiteiten om zo kennis te maken met meer dan één Europees land. In het totaal heeft de Commissie dit jaar 23 masterprogramma's geselecteerd. De opleidingen zijn uiteraard ook toegankelijk voor studenten van binnen de EU.

'Optics in Science and Technology' is een gezamenlijk masterprogramma van de TU Delft, de Friedrich-Schiller-Universität Jena (Duitsland), Imperial College (Londen), Institut d'Optique and Université Paris-Sud 11 en de Polytechnika Warszawska (Polen). Studenten kiezen twee van de vijf deelnemende universiteiten, waar ze elk een jaar doorbrengen. Bij het afronden van hun studie ontvangen ze twee mastertitels. In Delft is het programma opgezet rond de natuurkundige aspecten van optica, dus ontvangen de studenten daar de titel van MSc. Applied Physics. De Delftse hoogleraar en mede-ontwerper van het programma Joseph Braat: "Optica is een branche binnen wetenschap en technologie die bijzondere aandacht verdient vanwege haar eigen bijdragen tot fundamenteel onderzoek en vanwege haar faciliterende rol in andere wetenschapsgebieden, van astrofysica tot life sciences. Wereldwijd maakt de industrie gebruik van optische instrumenten en meetmethoden. In ons dagelijks leven speelt optica ook een onmisbare rol, denk aan gezondheidszorg, informatietechnologie, voedselveiligheid en transport."

'Coastal and Marine Engineering & Management' heeft eveneens het Erasmus Mundus label gekregen. Prof. Marcel Stive die vanuit de Delftse faculteit Civiele Techniek de voorbereidingen voor deze tweejarige opleiding treft: "De TU Delft is penvoerder voor deze master die we samen zullen verzorgen met universiteiten in Trondheim, Barcelona, Southampton en de City University Londen." "De studenten beginnen in Trondheim, komen daarna naar Delft en kunnen voor het derde deel kiezen uit Barcelona, Southampton en Londen. Bij de Engelse universiteiten zal de nadruk wat meer liggen op milieukundige aspecten en op management dan op de techniek. Het afstuderen moeten de studenten vervolgens doen aan een van de drie universiteiten waar ze al eerder zijn geweest."

Voor meer informatie:
Over het Erasmus Mundus programma:
http://ec.europa.eu/education/index_en.html.