K-liber4life start Les van het Jaar 2007 in Westerbork

Anno

Teddo Juice en Pugistix van de bij jongeren populaire bubblin' groep K-liber4life hebben op dinsdag 31 oktober in Herinneringscentrum Kamp Westerbork de aftrap gegeven voor de prijsvraag Les van het Jaar 2007. Met deze prijsvraag roept Anno docenten en leerlingen op om de beste en leukste geschiedenisles in het VMBO te maken. Teddo Juice en Pugistix zijn behalve succesvolle muzikanten, beiden ook VMBO-docent. Teddo Juice maakt ook deel uit van de jury voor de Les van het Jaar 2007. Inschrijven is mogelijk via www.lesvanhetjaar.nl.

Een schuldig landschap

Anno wil jongeren in het VMBO enthousiast maken voor geschiedenis. Daarom heeft Anno begin 2006 voor het eerst de stimuleringsprijs voor de beste geschiedenisles in het VMBO uitgeloofd. Het dr. Nassau College in Beilen was winnaar met de les 'Een schuldig landschap bij jou in de buurt' waarbij leerlingen elkaar rondleidingen geven in kamp Westerbork. Bij de aftrap van de wedstrijd voor 2007 hebben de leerlingen de mannen van K-liber4life rondgeleid. Docenten Lammert Doedens en Ton Peters ontvingen uit handen van K-liber4life de gedidactiseerde versie van hun les die vanaf nu ook aan alle andere VMBO-docenten in Nederland wordt aangeboden. Voor komend jaar is de prijsvraag nog groter opgezet. Elke school in Nederland ontvangt een promotiepakket met informatie over de Les van het Jaar 2007 en met materiaal om aan leerlingen uit te delen en in de school te verspreiden. Op www.lesvanhetjaar.nl staat ook alle informatie.

Docentenbijeenkomsten

Om deelnemen zo leuk en gemakkelijk mogelijk te maken, organiseert Anno in november en december in elke provincie samen met een regionale erfgoedinstelling een bijeenkomst voor docenten Geschiedenis en Mens & Maatschappij. Daarin wordt de deelname toegelicht en worden een aantal aansprekende voorbeelden gepresenteerd. Op www.lesvanhetjaar.nl staat per provincie wanneer de docentenbijeenkomst plaatsvindt.

Nominatie en prijsuitreiking

Op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling in januari 2007 worden de genomineerde inzendingen bekendgemaakt. Vervolgens maakt een jury van deskundigen en leerlingen op 27 maart 2007 de drie winnaars bekend, die worden beloond met bedragen van respectievelijk vijf-, vier- en drieduizend Euro. De klas die op de eerste plaats komt, wint bovendien een rap-workshop van K-liber4life. Anno organiseert de Les van het Jaar in samenwerking met de Vereniging Geschiedenisdocenten Nederland (VGN) en de Stichting Leerplan Ontwikkeling (SLO). Kijk voor meer informatie op www.lesvanhetjaar.nl.

Dit is Anno

Anno maakt geschiedenis toegankelijk voor een breed en nieuw publiek en het onderwijs, door inzet van evenementen en media. Want kennis van het verleden helpt je het heden beter te begrijpen. Kijk voor andere projecten van Anno op www.anno.nl.