Waterschap Noorderzijlvest


Waterschap Noorderzijlvest paraat voor gevolgen Noordwesterstorm
1-11-2006

Het waterschap Noorderzijlvest heeft vannacht een dijkbewaking uitgevoerd. Voor de nacht van dinsdag op woensdag werd weeralarm afgegeven. Voorspeld werd een noordwesterstorm met windkracht 9 a 10 en een waterstand van 4 meter boven NAP. Bij een verwachte waterstand van meer dan 3.80 meter boven NAP stelt het waterschap volgens de stormvloedwaarschuwings- en wachtdienst het alarmpeil in. Dit betekent een volledige bewaking van de Groninger zeedijken.

Vannacht om 3.15 uur werd het alarmpeil ingesteld. Bij het alarmpeil is het crisiscentrum in het waterschapshuis bemand. Van daaruit zijn alle wachtploegen opgeroepen naar de verschillende dijkposten langs de zeedijk. In totaal ongeveer 60 personen waren vannacht in actie. De wachtploegen inspecteren de gehele lengte van de dijk op schades en aanspoelingen die schades kunnen veroorzaken.

Rond een uur of 7 wakkerde de storm aan met uitschieters naar windkracht 11 en zorgde voor een waterstand van 4.83 meter boven NAP bij Delfzijl. Dit is de hoogst gemeten waterstand daar sinds de metingen in 1905 begonnen. De hoogste stand toen bekend was 4.60 meter boven NAP.

Om vier uur vannacht waren de dijkcoupures in Delfzijl al gesloten. De afsluiting van deze doorgangen in de dijk rond het haventerrein voorkomen dat het water uit de haven de bebouwde kom van Delfzijl binnenstroomt. Het haventerrein kwam door de hoge waterstanden onder water te staan. Ook op andere plaatsen langs de zeedijk ontstonden problemen door wateroverlast, zoals in de haven van Lauwersoog.

Op diverse plekken langs de zeedijk zijn schades ontstaan die vandaag worden hersteld, eventueel door een noodreparatie. Op die manier voorkomt het waterschap dat bij het volgende hoog water om 20.00 uur de schades verder uitbreiden. De schades bestaan uit beschadigingen van de dijkbekleding die vaak ontstaan doordat aanspoelend materiaal door de storm tegen de dijk slaat. Een van de beschadigingen heeft een oppervlakte van circa 10 bij 25 meter. Geen van de schades van vannacht vormt tot dusverre een bedreiging voor de veiligheid van de zeedijken. Het ondergelopen gebied nabij de Eemshaven betreft buitendijks gebied en staat niet in verband met de beschadiging van de dijk.

Vanmiddag beoordeelt het waterschap de situatie van de dijk opnieuw in relatie met de te verwachten weersomstandigheden. Naar verwachting zal het volgende hoog water minder oplopen dan vanochtend.

Woensdag 1 november 2006