GroenLinks

GroenLinks wil alsnog stemrecht voor Nederlanders in het buitenland


1 november 2006

Slechts vijf procent van de Nederlanders in het buitenland kan meedoen aan de komende verkiezingen. Het is zeer onwenselijk als mensen hun democratische rechten verliezen door bureaucratische regels. Daarom vraagt GroenLinks aan minister Remkes om er voor te zorgen dat iedereen alsnog kan stemmen.

GroenLinks stelt vragen aan minister Remkes van Binnenlandse Zaken over de voorwaarden waaraan Nederlanders in het buitenland moeten voldoen om 22 november aanstaande te mogen stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Nederlanders in het buitenland moesten zich vóór 25 oktober registreren als stemgerechtigde. Naar verluidt heeft slechts vijf procent van de 600.000 Nederlanders in het buitenland zich als stemgerechtigde geregistreerd. GroenLinks wil van minister Remkes weten waardoor dit komt en wil dat er alsnog voor gezorgd wordt dat iedereen die dat wil ook daadwerkelijk zijn of haar stem kan uitbrengen.

Den Haag, 1 november 2006
Wijnand Duyvendak

Schriftelijke vragen van het lid Duyvendak (GroenLinks) aan de minister van Binnenlandse Zaken over de registratie voor de Tweede Kamerverkiezingen van Nederlanders in het buitenland


1. Hoeveel procent van de in het buitenland wonende Nederlanders heeft zich geregistreerd als kiezer voor de komende Tweede Kamerverkiezingen?

2. Kunt u aangeven welke inspanningen u zich getroost heeft om Nederlanders in het buitenland erop te wijzen dat, als ze gebruik wilden maken van hun actieve stemrecht, zij zich vóór 25 oktober jl. hadden moeten registreren? Vindt u dat deze inspanningen voldoende zijn geweest?

3. Bent u met mij van mening dat de door de Kiesraad gegeven mogelijkheden om in het buitenland te stemmen en waarvoor registratie verplicht is onvoldoende zijn, nu met de beschikbare technologie een veel eenvoudiger procedure mogelijk zou moeten zijn?
4. Hoeveel klachten over deze procedures zijn er inmiddels binnengekomen?

5. Bent u bereid om, in afwijking van het huidige systeem, het voor Nederlanders in het buitenland die zich beklagen over deze procedure alsnog mogelijk te maken om als stemmer deel te nemen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen? Zo nee, waarom niet?

6. Bent u bereid om voor de volgende verkiezingen de procedures dusdanig te vereenvoudigen, dat Nederlanders in het buitenland eenvoudiger hun actieve kiesrecht kunnen benutten?