Gemeente Dordrecht


---

Regionale Wmo-verordening individuele voorzieningen klaar voor inspraak

Hulp in huishouding nieuwe taak gemeenten

Vincent Brinkhof

Op 1 november start de inspraak over de regionale Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning en het Besluit maatschappelijke ondersteuning. De zes Drechtstedengemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht leggen hierin vast op welke individuele voorzieningen inwoners met een beperking een beroep kunnen doen. Per 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van kracht. Een aantal in de Wmo gebundelde wetten en regelingen wordt nu al uitgevoerd door gemeenten, een aantal verantwoordelijkheden is nieuw. De Drechtsteden hebben ervoor gekozen samen afspraken te maken over de verstrekking van individuele Wmo-voorzieningen, om te garanderen dat deze binnen de zes Drechtstedengemeenten hetzelfde hoge niveau hebben. De Sociale Dienst Drechtsteden zal deze voorzieningen gaan verstrekken.

Onder de individuele voorzieningen vallen de huishoudelijke verzorging, nu onderdeel van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), en voorzieningen uit de Wet voorzieningen gehandicapten (woningaanpassingen, vervoersvoorzieningen en rolstoelen). Deze worden met ingang van 1 januari 2007 overgeheveld naar de Wmo. Voor de WVG-voorzieningen geldt in 2007 nog geen eigen bijdrage. De eigen bijdrageregeling voor hulp in de huishouding wijzigt vanaf 1 januari 2007 door rijksbeleid. Binnen de Wmo is er straks de mogelijkheid om zelf ondersteuning te organiseren met een persoonsgebonden budget.

Vanaf 1 januari 2007 is de Sociale Dienst Drechtsteden al wel verantwoordelijk voor de verstrekking van de voorzieningen, maar zullen er nog geen grote wijzigingen in de uitvoering merkbaar zijn. Vanaf 1 juli 2007 wordt huishoudelijke verzorging geleverd door organisaties die door De Sociale Dienst Drechtsteden zijn geselecteerd via een aanbestedingsprocedure. Inwoners met huishoudelijke verzorging krijgen per die datum mogelijk hulp van andere organisaties dan ze gewend zijn. Het soort ondersteuning en het aantal uren ondersteuning blijft gelijk en er wordt gestreefd naar minimaal hetzelfde kwaliteitsniveau.

Inspraak en informatie
De voorgenomen afspraken van de Drechtstedengemeenten over de individuele voorzieningen zijn opgenomen in de verordening en het uitvoeringsbesluit. Vanaf 1 november is er gedurende zes weken, tot en met 12 december, mogelijkheid tot inspraak. Na weging van de reacties wordt een definitief voorstel gemaakt dat ter bespreking wordt voorgelegd aan de gemeenteraden en ter definitieve besluitvorming aan de Drechtraad. De Drechtraad stelt de verordening en het uitvoeringsbesluit op 21 maart 2007 definitief vast, zodat die per 1 juli 2007 ingaan.

De betrokken gemeenten nodigen inwoners uit om hun mening over de voorstellen naar voren te brengen. De verordening, een publieksvriendelijke samenvatting en het uitvoeringsbesluit zullen verspreid worden onder een groot aantal betrokken organisaties en in te zien zijn op ondermeer de gemeentelijke websites. Ook worden informatiebijeenkomsten georganiseerd.

Mensen die nu al gebruik maken van hulp in de huishouding, ontvangen voor het eind van het jaar een brief namens het zorgkantoor en hun gemeente met onder andere informatie over de wijziging van de eigen bijdrage.
Voor advies en informatie kunnen inwoners vanaf 1 januari 2007 terecht bij het Wmo-âloketâ in de eigen gemeente. Gemeenten zullen de bevolking tijdig informeren over de locatie en bereikbaarheid van deze loketten.

PDF icoon Publieksversie_20okt.pdf

Redactie
Mw. S.M. van der Stel
communicatie Bureau Drechtsteden

telefoon (078) 648 06 86

Informatie
Mw. J. Storm
Sociale Dienst Drechtsteden
telefoon (078) 639 66 16