Gemeente Alkmaar


Colleges nemen adviezen begeleidingsgroep Vroonermeer Noord ter harte

rode lijn

Ontwerp is onderscheidend, vooruitstrevend en past in historisch perspectief

Alkmaar, 1 november 2006

Bewoners- en belangengroepen hebben een belangrijke stem in de plannen voor de nieuwe wijk Vroonermeer Noord. Diverse adviezen van de begeleidingsgroep worden overgenomen in het stedenbouwkundig plan. De begeleidingsgroep vindt dat het moto dat zij eerder heeft meegegeven is waargemaakt. Dat motto luidt: `Onderscheidend, vooruitstrevend, in historisch perspectief gezet. Probeer er iets moois van te maken!'

De gemeente en ontwikkelaars hebben een begeleidingsgroep ingesteld met de opdracht om te adviseren over de nota van uitgangspunten, het stedenbouwkundig ontwerp en het beeldkwaliteitplan. Het stedenbouwkundig plan is bijna gereed en de begeleidingsgroep heeft advies uitgebracht over dit plan. De belangrijkste thema's in het advies van de begeleidingsgroep waren het voorzieningenniveau, de verkeersveiligheid en de inpassing van de wijk in het landschap. De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeente Alkmaar en Langedijk hebben ingestemd met het overnemen van diverse adviezen van de begeleidingsgroep in het stedenbouwkundig plan.

Landelijke sfeer
De groep is enthousiast over het gepresenteerde stedenbouwkundig ontwerp voor Vroonermeer Noord. De gekozen landelijke sfeer van de nieuw te bouwen woonwijk spreekt de begeleidingsgroep erg aan. De ontwerpers zijn er naar de mening van de begeleidingsgroep in geslaagd een ontwerp te maken dat tegemoet komt aan hun wens een landelijke wijk te creëren en een goede overgang te realiseren met St. Pancras.

Architectuur
De begeleidingsgroep wil graag dat de landelijke sfeer van het plan doorgetrokken wordt in de architectuur voor de bebouwing. Daarvoor moeten in het nog op te stellen beeldkwaliteitplan duidelijke richtlijnen worden opgenomen, vindt zij. Dit is voor de gemeente reden de begeleidingsgroep ook te betrekken bij het opstellen van het beeldkwaliteitplan. Ook daarover mag de begeleidingsgroep advies uitbrengen.

Rand Sint Pancras
Advies van de begeleidingsgroep is de Gedempte Veert aan de rand van Sint Pancras een recreatieve functie te geven. Zij wil hier geen woningen. De ontwerpers zijn het daarmee eens en hebben in het plan opgenomen dat de oever langs de Gedempte Veert aantrekkelijk worden gemaakt voor vormen van recreatie zoals wandelen en fietsen. De oever is grondgebied van de gemeente Langedijk en het gemeentebestuur van Langedijk moet zich over dit idee nog uitspreken.

Woningen voor ouderen
Naast positieve punten, spreekt de begeleidingsgroep ook zorg uit, namelijk over of de wijk wel aantrekkelijk genoeg wordt voor ouderen. Naast woningen voor gezinnen, willen gemeente en ontwikkelaars ook woningen voor ouderen bieden in de wijk. De begeleidingsgroep ziet niet alle aantrekkelijke woningtypen voor ouderen in het plan terug. Ook vraagt zij zich af of er voldoende aandacht is voor de behoefte van ouderen aan dienstverlening, zorg en winkels.

De gemeente Alkmaar verzekert dat zij er alles aan doet om in Vroonermeer Noord aantrekkelijke woningen voor ouderen te bouwen. In het plan wordt rekening gehouden met het koppelen van wonen aan zorg. Specifiek voor ouderen wordt bijvoorbeeld ruimte gereserveerd voor een zorgcluster van het Lauwershof. Ook komt er een apart gezondheidscentrum in de wijk, waarboven appartementen gerealiseerd zullen worden. Deze zijn dus zeer gunstig gelegen voor ouderen. Bovendien is een koppeling tussen de diensten van gezondheidscentrum en de appartementen nog een optie die wordt onderzocht. Voor wat betreft de vraag voor speciale woongroepen (onder andere ouderen) wordt er alleen rekening gehouden met concrete aanvragen. De woningcorporaties en de Afdeling Wonen van de gemeente Alkmaar zullen op korte termijn hiervan een inventarisatie maken, waarna beoordeeld zal worden of de specifieke aanvragen binnen het stedenbouwkundige plan passen.

Geen winkels
Het realiseren van winkels behoort volgens de gemeente niet tot de mogelijkheden. De reden daarvoor is dat de gemeente Alkmaar een detailhandelsbeleid heeft waarbij winkels uit het oogpunt van economische levensvatbaarheid zoveel mogelijk geconcentreerd worden in bestaande winkelcentra. Een goed draaiend winkelcentrum heeft zo'n 8.000 à 10.000 bewoners nodig die er gebruik van maken. In de Vroonermeer Zuid en Noord samen wonen straks 4.500 mensen, dus dat is te weinig. Een supermarkt in de Vroonermeer zou dan ten koste gaan van bestaande supermarkten in de omgeving.

Veilige fietsverbindingen
De begeleidingsgroep pleit voor een veilige en korte fietsverbinding met Alkmaar Noord in de vorm van een extra fietstunnel of een fietsbrug over de N245. Een extra fietstunnel is te kostbaar, maar de gemeente wil bij de provincie subsidie aanvragen voor een fietsbrug over de N245.

Tevreden
In de begeleidingsgroep participeren de Wijkraad Vroonermeer, Wijkraad de Mare, Dorpsgericht Samenwerken Sint Pancras, Dorpsraad Sint Pancras, 6xMIS, Seniorenraad Alkmaar, Animo, De Woon Advies Commissie (WAC), en Fietsersbond afdeling Alkmaar. De begeleidingsgroep heeft eerder al een advies opgesteld ten aanzien van de Nota van Uitgangspunten. De begeleidingsgroep geeft aan tevreden te zijn over de ruime gelegenheid die zij krijgt om mee te denken in de plannen voor Vroonermeer Noord. Zij is te spreken over de serieuze manier waarop met hun adviezen wordt omgesprongen. Er wordt naar hen geluisterd en bij elke volgende stap is toegelicht wat er met de resultaten uit de vorige bijeenkomst is gedaan, aldus de begeleidingsgroep.

Wat en wanneer
De gemeente Alkmaar is in samenwerking met de gemeente Langedijk en enkele ontwikkellaars gestart met de voorbereiding voor de bouw van circa 650 woningen in de nieuw te verrijzen wijk Vroonermeer Noord. Circa 600 huizen komen op Alkmaars grondgebied en circa 50 in Langedijk. Vroonermeer Noord is de laatste grote uitbreidingslocatie van Alkmaar. De uitdaging is dan ook om er iets bijzonders van te maken.
Het Stedenbouwkundig plan is bijna gereed. Naar verwachting zal eind november 2006 informatieavond worden gehouden over het stedenbouwkundig plan.
Met de bouw van Vroonermeer Noord wordt waarschijnlijk in 2008 gestart. De eerste woningen worden dan in 2009 opgeleverd en de laatste woningen in 2012. Het is op dit moment nog niet mogelijk om in te schrijven voor een woning of vrije kavel.


1 november 2006