TK: Gemeenten blijven aanvrager van ESF

Vng

TK: Gemeenten blijven aanvrager van ESF

Gemeenten blijven ook in de nieuwe programmaperiode aanvrager voor ESF subsidie. Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt het nieuwe Operationaal programma ESF op dat punt aangepast. Vannnacht (1 november 2006) heeft de Tweede Kamer twee moties met die strekking aangenomen.

De intensieve lobby van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, ondersteund door brieven van onder andere individuele gemeenten, de G4 en het Interprovinciaal Overleg, heeft hiermee haar vruchten afgeworpen. De argumenten zijn de gemeenten zijn helder:
- door het CWI als aanvrager aan te wijzen zou er een extra schakel zijn bij het aanvragen van
ESF; dit zou het proces van aanvragen nodeloos ingewikkeld maken en strijdig met de uitgangspunten van de wet SUWI;

- gemeenten hebben de afgelopen jaren expertise opgebouwd bij het aanvragen van ESF en die expertise ook na de sluiting van het ESF loket in november 2005 in de lucht gehouden met de
nieuwe programmaperiode in het achterhoofd.
ESF kan een belangrijke stimulans zijn voor gemeenten om de ambities van de Lissabonagenda te realiseren. Het huidige Operationeel Programma, voorgesteld door het Kabinet, zou dan ook een gemiste kans zijn om een volgende stap te maken in het toerusten en bemiddelen van groepen met een achterstand op of tot de arbeidsmarkt. De Tweede Kamer heeft dat gelukkig goed begrepen.

Den Haag, 1 november 2006