LID neemt verwaarloosde dieren in beslag

Dierenbescherming

http://www.dierenbescherming.nl

LID neemt verwaarloosde dieren in beslag

Den Haag, 1 november 2006 - De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft gisteren en vandaag in vier gemeenten een pony, 26 konijnen, een hond en twee kippen in beslag genomen. De dieren waren in alle gevallen ernstig verwaarloosd door hun eigenaren.

In Veenendaal trof een inspecteur van de LID gisteren na een melding van een pakketbezorger een ernstig verwaarloosde Mechselse herder aan in een kennel op het erf van een vervallen boerderij. Het negen jaar oude dier was extreem vermagerd en kon niet meer lopen. Na consultatie van een dierenarts is besloten het dier te euthanaseren. De 48-jarige eigenaar verklaarde de hond vorige week nog te hebben gevoerd en verkeerde in de veronderstelling goed voor de viervoeter te zorgen. Tegen de man wordt proces verbaal opgemaakt.

Tussen negen pony's in een weiland in Eelderwolde (Gr.)liep gisteren een pony met een tot op het neusbeen ingegroeid halster. Ook dit dier is in beslag genomen. De eigenaar zal nog door de LID worden achterhaald en kan een proces verbaal verwachten.

Vanmorgen zijn in Franeker door de LID 18 konijnen in beslag genomen bij een man die de dieren hield in totaal vervuilde hokken op een stukje grond dat zijn eigendom is. De man zelf woont een dorp verderop. Volgens buurtbewoners koopt de verdachte ieder jaar nieuwe konijnen op de veemarkt in Tzummarum om de dode dieren te vervangen. Bij controle door de LID bleek één konijn dood in zijn hok te liggen. De andere dieren hadden geen water en stonden op een dikke laag drek. Twee kippen, of hanen, werden eveneens door de inspectiedienst meegenomen. Deze dieren waren dermate vervuild dat geslachtsbepaling niet direct mogelijk bleek.Volgens omwonenden kwam de man eens in de drie dagen naar zijn dieren kijken. Hij is nog niet gehoord door de LID, maar krijgt zeker een proces verbaal.

In Den Bosch werden gisteren door de LID ook konijnen in beslag genomen. Op een volkstuinencomplex werden door de inspecteur tien dieren aangetroffen in vervuilde hokken, zonder eten of drinken. Twee van de konijnen waren reeds overleden. Een derde was er zo slecht aan toe dat de dierenarts het diertje heeft afgemaakt. De eigenaar van de dieren is nog niet achterhaald, maar zal spoedig worden gehoord als verdachte.

(einde bericht)