Politie Gelderland-Zuid

Bovenregionale recherche houdt zeven verdachten aan voor seriematige inbraken

Dit is een bericht van de bovenregionale recherche Noord- en Oost-Nederland

Noord-Oost-Nederland, 01-11-2006 o Dinsdag 31 oktober heeft de Bovenregionale Recherche in totaal zes mannen en een vrouw aangehouden. Vijf mannen worden verdacht van seriematige inbraken bij supermarkten en verschillende winkelketens in het hele land. De zesde man en vrouw worden verdacht van heling van de gestolen goederen.

In de nacht van 30 op 31 oktober zijn in Vroomshoop drie mannen uit Veenendaal op heterdaad aangehouden bij een winkelinbraak. Diezelfde ochtend zijn in Veenendaal nog vier mannen en in Oss een vrouw uit deze steden aangehouden. De leeftijden van de mannen en vrouw variëren van 19 tot en met 25 jaar. De woningen van de verdachten en mogelijke opslagplaatsen, in totaal 15 panden, zijn doorzocht. Daar werden onder andere sigaretten en computerapparatuur aangetroffen en voor nader onderzoek in beslag genomen.

In de maand augustus van dit jaar is de Bovenregionale Recherche gestart met dit onderzoek. Door de politie Noord- en Oost-Gelderland werd een concentratie van inbraken bij een aantal winkelketens in Noord- en Oost-Nederland geconstateerd. De Bovenregionale Recherche is met deze informatie verder gaan rechercheren en kwam tot de conclusie dat de dadergroep in het hele land actief was en voortdurend van samenstelling wisselde. De inbraken vonden s nachts plaats. Rond of bij de toegangsdeur sloegen de daders een raam in of forceerden de toegangdeur. De inbrekers gingen rechtstreeks af op de buit, die grotendeels bestond uit: laptops, dvd-spelers, mp3-spelers, parfum en sigaretten. In sommige gevallen werden vitrines, kasten of rolcontainers opengebroken. De inbraken duurden slechts enkele minuten. Daarna werden de winkels via de voorkant weer verlaten.

Op dit moment zijn ongeveer 200 winkelinbraken in onderzoek, waarbij in ruim 30 gevallen ernstige verdenkingen tegen één of meer van de aangehouden verdachten bestaat. De inbraken vonden verspreid over het hele land plaats, vanaf juli 2005 tot en met oktober 2006. Het betreft onder andere: Deventer, Musselkanaal, Wapenveld, Oss, Gennep, Dwingeloo, Druten en Krabbendijke. Van Groningen tot Zeeland zijn er overeenkomsten in deze inbraken. Onderzoek moet uitwijzen of de aangehouden verdachten voor deze zaken verantwoordelijk zijn. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Ruim 70 medewerkers van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland, de politie uit Veenendaal en Oss namen deel aan de zoekingen en aanhoudingen. (02)