Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Gladheidbestrijding in de Utrechtse Heuvelrug

In de periode van 1 november 2006 tot eind maart 2007 staan de strooiploegen en de strooimachines paraat om optredende gladheid te bestrijden. Het is goed te weten hoe de gladheidbestrijding binnen de gemeente is georganiseerd en welke dienstverlening u komende winter kunt verwachten.

Er is in de keuzes over welke wegen op welke momenten worden gestrooid een afweging gemaakt tussen de veiligheid van de weggebruikers, de milieubelasting door het strooizout en de kosten van elke strooiactie. Hiernaast is het gladheidbestrijdingsplan afgestemd op richtlijnen zoals deze op landelijk niveau tussen de gemeenten, provincies en rijksoverheden zijn opgesteld.

Wat wordt wanneer gestrooid
Met het beschikbare strooimaterieel worden bij kortdurende gladheid, zoals dit vaak rond de ochtendspits optreedt, de doorgaande wegen en fietsroutes gestrooid. Dit zijn wegen en fietsroutes binnen, maar ook buiten de bebouwde kom. Deze wegen of gedeelten van wegen zijn zo gekozen dat u altijd binnen een acceptabele afstand een gestrooide weg kunt bereiken.

Lijkt gladheid langer aan te houden dan alleen de ochtendspits, dan worden na de eerste strooiactie ook wegen gestrooid bij winkelcentra, basisscholen en bij ouderencomplexen.

Naast de gewone kortdurende gladheid, welke meestal ontstaat door bevriezing kan het ook langdurig sneeuwen of ijzelen. Als sneeuw volgens de verwachting langer dan 48 uur blijft liggen worden ook alle overige wegen en fietspaden in de gemeente gestrooid of de sneeuw aan de kant geschoven. Bij ijzel worden de overige wegen gestrooid als dit naar verwachting dit minimaal 24 uur aanhoudt.

Hier worden de wegen weergegeven die in de strooiroutes zijn opgenomen.

U kunt de strooiroutes ook inzien in de gemeentewinkel.

Hoe weten we dat het glad is?
In de gemeente zijn drie meetpunten aangelegd. Deze meetpunten houden de wegtemperatuur, de vochtigheid en de hoeveelheid zout wat ter plaatse nog op de weg ligt in de gaten. Deze gegevens worden continu doorgeseind naar de weerkamer van MeteoConsult in Wageningen. De metereoloog heeft daarmee inzicht in de kans dat een weg glad wordt bij de heersende weersomstandigheden.

MeteoConsult geeft de gemeente een melding ongeveer twee uur voordat het glad wordt, waarna een strooiactie in gang wordt gezet. Het strooien start op deze manier kort voordat de gladheid naar verwachting optreedt. Hoewel deze methode redelijk nauwkeurig hoort te zijn blijft het natuurlijk een verwachting. U moet er altijd rekening mee houden dat als gladheid optreedt, het nog geruime tijd kan duren voordat de hele route is gestrooid.

Samenwerking in de strooiroutes
Er zijn afspraken gemaakt met de buurgemeenten en de Provincie Utrecht over de manier waarop er wordt gestrooid. Zo strooit de Provincie de gehele N-225, N-226 en N-227 welke door onze gemeente lopen. Met de buurgemeenten zijn afspraken gemaakt om de routes logisch in te kunnen delen. Zo kunt u dus een strooiwagen van een buurgemeente tegenkomen binnen de gemeentegrenzen, maar ook een strooiwagen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug op een weg op grondgebied van een buurgemeente.

Eigen verantwoordelijkheden
Tegenwoordig wordt in de weersverwachtingen veel aandacht geschonken aan deze verwachte verkeersomstandigheden. Het is in de winterperiode zeker aan te raden om de verwachtingen dagelijks te volgen, en bij voorspelde kans op gladheid uw rijomstandigheden daarop aan te passen.

Het vooraf goed schoonmaken van beslagen of bevroren autoruiten en spiegels lijkt een vanzelfsprekendheid, maar is dit in de praktijk helaas niet. Hierdoor ontstaan onnodige gevaarlijke situaties in het winterverkeer.