Gemeente Utrecht


beantwoording vragen nr. 118 inzake het asieldossier.


2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
118 Vragen van mevrouw drs. F.I. van Iperen en mevrouw B. Dibi
(vragen binnengekomen op 29 september 2006
en antwoorden door het college verzonden op 31 oktober 2006)


In Trouw van vrijdag 29 september jl. staat een artikel waarin minister Verdonk van vreemdelingenzaken aangeeft dat zij de extra dossiers afgehandeld heeft van asielzoekers die nog onder de oude vreemdelingenwet vallen. Een meerderheid van de tweede kamer had geëist dat voor 1 oktober 2006 alle asielaanvragen die onder de oude wet vallen afgehandeld zouden zijn. In het krantenartikel staat dat dit gelukt is.

De PvdA fractie is erg begaan met de situatie van de asielzoekers in Utrecht. Het feit dat er nog steeds een grote groep asielzoekers in Utrecht is die al jarenlang in een onzekere situatie zit en het feit dat veel van de kinderen in Nederland zijn geboren vinden wij een onacceptabele situatie!

Op donderdag 28 september heeft de PvdA-fractie een bezoek gebracht aan het asielzoekerscentrum en daar met een groep asielzoekers gepraat. Zij vallen onder de oude vreemdelingenwet en hebben tot op heden geen duidelijkheid omtrent hun situatie.

De PvdA was dan ook erg verbaasd over het artikel in Trouw een dag later, waarin de minister beweert alle dossiers afgehandeld te hebben. Dit is gezien onze ervaringen onjuist.

Dit brengt ons tot de volgende vragen:

1. Is het college bekend met het krantenartikel in de Trouw en de eis van de tweede kamer om voor 1 oktober alle dossiers van asielzoekers (die onder de oude vreemdelingenwet vallen) afgehandeld te hebben?


Ja.

2. Is het college bekend met het feit dat er in Utrecht nog een groep asielzoekers woont die onder de oude vreemdelingenwet valt en die nog steeds geen duidelijkheid heeft over hun situatie?


Ja.

3. Zo ja, kan het college aangeven om hoeveel mensen het gaat, waar zij wonen en wat het college eraan gaat doen om deze groep asielzoekers alsnog de duidelijkheid te verschaffen die is toegezegd door minister Verdonk?


Volgens onze telling hebben 400 asielzoekers in Utrecht nog geen duidelijkheid omtrent hun situatie. Het gaat om ongeveer 315 asielzoekers (inclusief kinderen) in het Asielzoekerscentrum, 45 ex-AMA's die op kamers in de stad wonen en 40 asielzoekers die in de noodopvang zitten. Daarnaast verblijft nog een onbekend aantal asielzoekers bij vrienden, kennissen en landgenoten in de stad, waarvan een deel ook nog geen duidelijkheid heeft. Deze mensen hebben nog lopende asielprocedures. Deze procedures lopen op basis van schrijnendheid, medische gronden, omdat men slachtoffer is van mensenhandel of AMA is geweest. De minister heeft haar toezegging in de Tweede Kamer beperkt tot de beslissing van de IND in eerste aanleg op de asielaanvraag. Zij vindt dat deze groep asielzoekers met dit besluit duidelijkheid over haar situatie heeft gekregen. Zij gaat hiermee volgens ons echter voorbij aan het feit dat dit IND besluit niets zegt over nog lopende procedures. Dat betekent dat er in Utrecht dus nog 400 dossiers zijn, die niet kunnen worden afgesloten. Deze mensen hebben, nadat ze er soms al jaren op wachten, nog steeds geen enkele duidelijkheid over hun toekomst hier of elders. Wettelijk gezien mogen deze asielzoekers de afloop van de procedure in Nederland afwachten. Volgens ons zou een pardon op basis van duidelijke criteria van de minister in deze slepende zaken in één keer een gepaste oplossing bieden. Het college gaat met de G4 steden in gesprek om samen te pleiten voor een pardon en daarnaast gaan we individuele "schrijnende dossiers" onder de aandacht van de minister van V&I brengen, met het verzoek om deze dossiers nogmaals te bekijken.,

4. De PvdA heeft altijd gepleit voor een generaal pardon, is het college met ons van mening dat deze groep Utrechtse asielzoekers in aanmerking dient te komen voor een generaal pardon?


Het college is geen voorstander van een generaal pardon, maar wel van een pardon op basis van duidelijke criteria. Deze criteria staan hieronder geformuleerd bij a), b) en c). Met dit pardon kunnen asielzoekers die soms al jaren op uitsluitsel wachten eindelijk duidelijkheid krijgen over hun toekomst.


Het college onderscheidt een aantal groepen die voor een pardon in aanmerking komen:
a. de groep asielzoekers die voor 1 april 2001 (onder de oude vreemdelingenwet) hun eerste asielaanvraag hebben ingediend en nog in Nederland verblijven
b. de groep ex-AMA's (Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers, die inmiddels ouder dan 18 jaar zijn), die op ingangsdatum van een pardon ouder dan 18 jaar zijn.
c. Asielzoekers die na 1/4/2001 onder de nieuwe vreemdelingenwet asiel hebben gevraagd en op de datum van het pardon vijf jaar of langer in Nederland verblijven.

a. Een meerderheid van de Nederlandse gemeenten, waaronder Utrecht, heeft,op het VNG congres van 14 juni 2006 ingestemd met het voorstel om alle asielzoekers, die onder de oude vreemdelingenwet (voor 1/4/2001 1e asielaanvraag in Nederland hebben gedaan) vallen, alsnog via een pardon een verblijfsvergunning te verstrekken. Deze mensen zijn tussen de vijf en vijftien jaar in Nederland. In Utrecht verblijven meer dan 400 asielzoekers in deze situatie (incl. ex-AMA's). In de Rijksbegroting 2007 staat dat het kabinet verwacht dat de komende tijd jaarlijks 15.400 asielzoekers alsnog Met Onbekende Bestemming (MOB) op straat terecht zal komen in de gemeenten. Dat is 70% van het totale aantal asielzoekers dat uit de voorzieningen stroomt. Op dit moment komt 61 % met onbekende bestemming op straat terecht. De aanpak wordt dus steeds minder sluitend.


b. Daarnaast vindt het college een pardon op zijn plaats voor de groep ex-AMA's, die op de datum van het pardon ouder dan 18 jaar zijn. Deze doelgroep (landelijk 4000 jongeren) is jarenlang richting integratie begeleid. In Utrecht gaat het naar schatting om 200 jongeren. Vanaf oktober 2005 heeft het kabinet de leefgelden beëindigd van jongeren uit deze groep die 18 werden. Tengevolge van dit kabinetsbeleid is 95% van hen in de illegaliteit beland. Ook is aangetoond dat jongeren uit deze groep eerder slachtoffer worden van mensenhandel of in harddrugscircuit en criminaliteit afglijden. Een pardon geeft deze jongeren de kans om zich verdienstelijk te maken voor de samenleving. Uit cijfers van het steunpunt Perspectief, die ex-AMA's met verblijfsvergunning begeleidt, blijkt dat 93% van de jongeren die er gebruik van maakt, werk heeft of scholing volgt. Een pardon in combinatie met begeleiding door het steunpunt, biedt goede kansen op succesvolle integratie.


c. De asielzoekers die onder de nieuwe vreemdelingenwet (na 1/4/2001) een eerste asielaanvraag hebben ingediend zijn hier deels ook al langer dan 5 jaar. Een pardon voor deze groep die hier al langer dan 5 jaar verblijft, is in lijn met het uitgangspunt om iedereen die langer dan 5 jaar hier verblijft, een streep onder gezet wordt. Deze asielzoekers kunnen dan eindelijk met een verblijfsvergunning een toekomst in Nederland opbouwen.


---- --