Ingezonden persbericht


KRO Profiel: Maurice de Hond

Woensdag 1 november 2006, 23.10 uur op Nederland 2 (Herh. donderdag 2 november 2006, 13.55 uur op Nederland 2)

Een portret van opiniepeiler Maurice de Hond. Over de verschuiving van zijn rol als opiniepeiler naar opiniemaker, over de vraag hoe transparant hij als peiler is en hoe onafhankelijk De Hond is.

Al dertig jaar lang peilt Maurice de Hond de politieke voorkeuren van Nederlanders. Ooit begonnen bij het radioprogramma In de Rooie Haan, groeide hij uit tot dé opiniepeiler van Nederland. Rondom verkiezingen is De Hond niet van het beeld weg te slaan. Ook bij de aankomende verkiezingen van 22 november is dat weer het geval.

Profiel volgt De Hond terwijl hij een aantal peilingen doet. Wat opvalt: De Hond is niet alleen een opiniepeiler maar ook een opiniemaker. Hij beperkt zich niet tot het weergeven van de feiten maar gaat steeds meer op de stoel van de deskundige zitten.

Grote vraag: hoe transparant is de peiler De Hond?

Ook wetenschappers houden in Profiel de methode De Hond tegen het licht. Hoe helder is zijn vraagstelling? Manipuleert hij zijn ondervraagden? Maken álle opiniepeilers zich schuldig aan opinievorming? En: hoe onafhankelijk is De Hond precies?