Ingezonden persbericht


::PERSBERICHT::

Supporter start handtekeningenactie tegen maatregelen KNVB

zaterdag 21 oktober 2006

Een supporter van de voetbalvereniging IJsselmeervogels uit Spakenburg is een actie begonnen tegen de maatregelen die de KNVB amateurverenigingen oplegt. Hiervoor is door deze supporter (Hans de Harder) een protestbrief opgesteld. In deze brief worden het verbod op vuurwerk en het verbod op het nuttigen van alcohol buiten de clubgebouwen uitgelicht. Over het verbod op vuurwerk zegt hij: "Uiteraard hebben wij begrip voor uw standpunt dat veiligheid boven alles moet gaan en dat er aan het afsteken van vuurwerk risico's kleven. Het compleet verbieden van het afsteken van vuurwerk staat echter gelijk aan het schieten met een bazooka op een mug.

Bij clubs als IJsselmeervogels en SV Spakenburg is in het verleden bewezen dat het afsteken van vuurwerk wel degelijk veilig kan gebeuren. Bij deze clubs werden bijvoorbeeld fakkels voor de reclameborden (op ongeveer 3 meter afstand van het publiek) afgestoken. Dit gebeurde onder begeleiding van de ordedienst van de clubs en met enkele emmers water in de buurt om de fakkels weer te doven.

Onze mening is dan ook dat het afsteken van vuurwerk bij amateurwedstrijden niet per definitie onveilig is en het compleet verbieden hiervan een te vergaande maatregel is. Door regels te stellen aan het type vuurwerk dat mag worden afgestoken en onder welke voorwaarden dit gebeurd is het mogelijk om op een veilige wijze dit middel ter verhoging van de sfeer in te zetten."

En over het verbieden van het nuttigen van alcohol buiten de clubgebouwen schrijft De Harder: "Vervolgens het verbod om buiten de kantine alcohol te nuttigen tijdens wedstrijden van de hoofdmacht. Van deze maatregel is het ons onduidelijk wat de doelstelling is. Tevens is dit niet alleen vervelend voor toeschouwers van de wedstrijden van de hoofdmacht, maar ook nog eens voor andere bezoekers van de sportparken (zoals teams die daarvoor een wedstrijd hebben afgewerkt). Wat ons betreft een onzinnige maatregel dus die in veel van de gevallen ook nog eens lastig te handhaven blijkt aangezien veel kantines direct grenzen aan het hoofdveld van de amateurclubs. Het over de drempel stappen met een pilsje in de hand leidt dan direct tot een overtreding van de door u opgestelde regels."

In de brief wordt tevens het instellen van een voetbalpiramide en daarbij behorende topklasse aan de kaak gesteld. Volgens De Harder is dit de doodsteek voor het amateurvoetbal. Hij schrijft: "De introductie van de voetbalpiramide ontneemt ons die mogelijkheid en zal vele topamateurs in succesloze profverenigingen doen veranderen. Wat mij betreft de doodsteek voor ons unieke systeem van amateurvoetbal, omdat je enkel als je geen ambitie hebt om de absolute top te halen als amateurclub door het leven kan blijven gaan."

De Harder hoopt naar eigen zeggen dat de brief via een petitie door zoveel mogelijk supporters wordt getekend. Hij schrijft: "De KNVB heeft de amateurclubs de laatste tijd een aantal maatregelen door de strot geduwd waar een groot deel van de supporters niet op zitten te wachten. Deze boodschap wil ik overbrengen op de KNVB. Als antwoord op de maatregelen die de KNVB in de afgelopen tijd amateurverenigingen heeft opgelegd hebben ik gemeend een protestbrief op te moeten stellen. Nou zullen ze in Zeist niet direct schrikken van een brief, maar wel als deze is ondertekend door honderden supporters van het amateurvoetbal."

De petitie is ondertussen ondertekend door een kleine 500 supporters vanuit heel Nederland. Hieruit blijkt wel dat de standpunten bij veel aanhangers van het amateurvoetbal in goede aarde vallen. Opvallend is tevens dat het bestuur van de regerend algeheel amateurkampioen IJsselmeervogels zich achter de petitie geschaard heeft door een officieel standpunt te publiceren op de clubsite.

De petitie is in te zien en eventueel te tekenen via onderstaande link: www.knvbstophiermee.tk

Met vriendelijke groet,

Hans de Harder
Initiatiefnemer 'KNVB: Stop hiermee!'



Ingezonden persbericht