Gemeente Zaanstad

Woon Wijs! pakt woonfraude voortvarend aan

Wethouder Piet Keijzer: "....een fors aantal gevallen van onrechtmatige bewoning is in de afgelopen tijd aan het licht gekomen..."

01-11-2006

De eerste resultaten van het project Woon Wijs! zijn bekend. Het project, dat een samenwerking is tussen Zaanse woningcorporaties, gemeente Zaanstad en politie, heeft tot doel om woonfraude in Zaanstad tegen te gaan. Ook wordt woongerelateerde fraude, zoals een ten onrechte ontvangen uitkering, in het project aangepakt. Gemeente en corporaties vergelijken gegevensbestanden met elkaar om de fraude op te sporen. Daarnaast is er een meldlijn ingesteld. Woon Wijs! ging in april van dit jaar van start.

De aanpak heeft tot zeer goede resultaten geleid. In de periode april tot half oktober 2006 zijn 283 meldingen van woon- en uitkeringsfraude bij de gemeente en de woningcorporaties binnengekomen. Van de onderzoeken die zijn afgerond heeft dit geleid tot 48 huurbeëindigingen. Corporaties hebben nog 154 meldingen in onderzoek. Daarnaast zijn er 48 meldingen geweest die betrekking hebben op uitkeringsfraude. Dit heeft 19 keer geleid tot beëindiging van de bijstandsuitkering. In totaal zijn nog 7 gevallen in onderzoek bij Sociale Zaken van de gemeente.

Van woonfraude is sprake als mensen zonder toestemming van de betreffende corporatie een woning onderhuren of onderverhuren. Woningzoekenden die netjes op hun beurt wachten worden hierdoor gedupeerd; de wachttijd wordt langer. Daarnaast kan onderhuur schadelijk zijn voor de sociale samenhang van de buurt. Onderhuurders zijn vaak minder betrokken bij de buurt en voelen zich niet verantwoordelijk voor de staat van de woning.

Wethouder Piet Keijzer: "Aanpak van woonfraude is nodig gebleken. Een fors aantal gevallen van onrechtmatige bewoning is in de afgelopen tijd aan het licht gekomen. Woonfraude is niet goed te praten. Het benadeelt woningzoekenden die daardoor langer moeten zoeken naar een woning. Het is echter ook zo dat wij als gemeente ons niet alleen met fraudebestrijding moeten bezighouden, maar ook onze verantwoordelijkheid moeten nemen als het gaat om het oplossen van woningnood." Directeur Vincent van Luit van corporatie Parteon, sprekend namens de Zaanse woningcorporaties, is het met de wethouder eens: "Onrechtmatige bewoning komt vooral voor in steden waar woningen schaars zijn en er dus sprake is van woningnood. Het resultaat van de Zaanse aanpak over de afgelopen periode liegt er niet om. Reden temeer om met Woon wijs! door te gaan zolang dat nodig blijkt. Vanzelfsprekend richten we ons ook op het bouwen van nieuwe woningen. De Zaanse corporaties maken daar met de gemeente afspraken over.

Woon Wijs! is van start gegaan als een proefproject voor een jaar. De deelnemende partijen zijn positief over de aanpak. Uitgangspunt is dan ook dat het project na 1 april 2007 door zal gaan.

Als bewoners een sterk vermoeden hebben dat op een bepaald adres sprake is van woonfraude, dan kunnen zij de meldlijn bellen, telefoon 0900 235 235 2 of mailen naar woonwijs@zaanstad.nl. De privacy van de betrokken personen is gegarandeerd.