Ingezonden persbericht


Zesde World Rummikub Championship

deelnemers uit 30 landen verwacht...

Wereldkampioenschap rummikub begin november in zuid-limburg

Houthem, juni 2006 ­ Het zesde World Rummikub Championship wordt van 3 tot en met 5 november in Nederland gespeeld. Plaats van handeling: Château St. Gerlach in Houthem bij Valkenburg in Zuid-Limburg waar deelnemers uit 30 landen worden verwacht. De keuze is, volgens de organisatoren die er een knipoogje bij geven, op het neoklassieke kasteel gevallen vanwege het bezoek dat de Amerikaanse president Bush er vorig jaar bracht: "De voorkeur van de president van de Verenigde Staten moet ook goed genoeg zijn voor de international Rummikub-top.''

Succes
Rummikub, dat in de vroege jaren 30 van de vorige eeuw in Israël is bedacht en ontwikkeld door Ephraim Hertzano, heeft in enkele decennia de wereld veroverd. Het motto 'Rummikub brengt mensen bij elkaar' is inmiddels dus volledig waarheid geworden. Het spel, dat door miljoenen mensen wordt gespeeld, wordt in 52 landen verkocht en in 25 talen geproduceerd. Het internationale succes van het spel heeft in talloze landen geresulteerd in de oprichting van Rummikubclubs, die lokaal en nationaal kampioenschappen spelen. Ook Nederland telt een groot aantal van deze clubs. Tijdens de eerste wereldkampioenschappen in 1991 ging Japan er met de titel 's werelds beste Rummikubber' vandoor, Egypte in 1994, Nederland in 1997 en 2000 en Japan weer in 2003.

Goliath
Hier wordt het spel al ruim 25 jaar op de markt gebracht door het bedrijf Goliath uit Hattem, dat Rummikub in meerdere uitvoeringen levert. De aantrekkingskracht van Rummikub zit hem in het feit dat het durf, inzicht en tactiek vereist en de speelduur beperkt blijft tot circa 20 minuten. Goliath brengt zelfs een aangepaste versie op de markt voor kinderen van vier tot tien jaar waardoor het nog meer een spannend maar echt familiespel is geworden. Importeur Adi Golad uit Hattem zag het spel 26 jaar geleden tijdens een reis door Israël. Golad name enkele tientallen spellen mee naar huis en deelde ze uit onder vrienden en kennissen. Een paar jaar bleef het rustig, maar in 1983 volgende de grote doorbraak toen er 600.000 Rummikub spellen in Nederland werden verkocht. Inmiddels zijn er in Nederland 5,5 miljoen spellen over de toonbank gegaan.

Spel van het Jaar

Rummikub werd een aantal malen tot Spel van het Jaar uitgeroepen. In 1977 in de Verenigde Staten, in 1980 in Duitsland, in 1983 in Nederland, in 1990 in Spanje en in 1993 in Polen. Het spel is het 'vlaggenschip' van Lemada Light Industries in Israël, dat is gevestigd in Arad in de Negev woestijn. Daar werken 120 mensen zo aan één van de grootste exportproducten van Israël.