Nederland in de ban van vrijwilligerswerk op 3 en 4 november

Civiq

Duizenden Nederlanders actief op Make a Difference Day

Op 3 en 4 november 2006 staat vrijwilligerswerk centraal tijdens de tweede Make a Difference Day (MADD). Duizenden Nederlanders steken dan de handen uit de mouwen bij talloze vrijwilligersactiviteiten in heel Nederland. Iedereen kan meedoen: individuen, scholen, bedrijven, gemeenten, vrijwilligersorganisaties en -centrales. Deelnemen kan door vrijwilligersactiviteiten aan te melden of te zoeken op www.makeadifferenceday.nl. Vanaf 2006 gaat MADD samenwerken met de Natuurwerkdag.

Make a Difference Day is in 2005 voor het eerst in Nederland geïntroduceerd naar Engels en Amerikaans voorbeeld. MADD 2005 was een groot succes: meer dan 20.000 vrijwilligers, VIPS (waaronder diverse leden van de Koninklijke Familie en de regering) zetten zich in bij zo'n 2.000 klussen verspreid over het hele land. De Natuurwerkdag, georganiseerd door verschillende natuurorganisaties, waaronder Landschapsbeheer, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, vindt al vijf jaar plaats op de eerste zaterdag van november. In het hele land gaan dan duizenden vrijwilligers aan de slag bij diverse natuurprojecten. Door de samenwerking kan nu ook tijdens MADD op grote schaal vrijwilligerswerk in de natuur gedaan worden en zal begin november geheel in het teken van vrijwilligerswerk staan.

Hoe werkt MADD?
MADD vindt vooral lokaal plaats. Kan het buurthuis een likje verf gebruiken? Ligt het park al tijden vol met hondenpoep? Is het tijd voor een straatkrant waarin de bewoners zich aan elkaar voorstellen? Moet er in een natuurgebied nodig gesnoeid worden? Kan het dierenasiel helpende handen gebruiken? Heeft de plaatselijke buddyzorg wat meer aandacht nodig? Iedereen die in zijn omgeving iets wil aanpakken kan activiteiten aanmelden in de klussendatabase op www.makeadifferenceday.nl. Organisaties én individuen. Bezoekers van de site kunnen zien welke activiteiten er in hun regio plaatsvinden en zich bij de organisator van een klus aanmelden. Op de site staan diverse ideeën voor leuke klussen. De website brengt partijen met elkaar in contact, levert voorbeeldpersberichten, alle digitale bestanden van de communicatie-uitingen en biedt een landelijk overzicht van alle activiteiten. Geïnteresseerden kunnen zich via deze site ook aanmelden voor de gratis maandelijkse e-mailnieuwsbrief over MADD.

Organisatoren en partners
MADD wordt landelijk gecoördineerd door CIVIQ, instituut vrijwillige inzet, in samenwerking met Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (Vereniging NOV). Partners en sponsoren van MADD zijn VSBfonds, ministerie van VWS, Rabobank, communicatieadviesbureau THE WAT GROUP, Univé en softwarebedrijf Efficiency Online. Verschillende landelijke vrijwilligersorganisaties zoals Scouting Nederland, NOC-NSF, de Zonnebloem, Humanitas, Het Nederlandse Rode Kruis, het Ronald McDonald Kinderfonds en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels zijn betrokken bij MADD en doen actief mee. Koepels als Vereniging van Nederlandse Gemeenten ondersteunen MADD.

///////////////////////////Einde bericht/////////////////////////////

Meer informatie via www.makeadifferenceday.nl, Marcel van Spronsen (mvspronsen@civiq.nl) of Nienke van Helden (nvhelden@civiq.nl), tel 030 7509000. Bij hen kunt u ook een folder opvragen. Meer informatie over de Natuurwerkdag treft u aan op www.natuurwerkdag.nl