Wageningen Universiteit

wageningen ur (home) > nieuws & agenda > agenda > mw.drs. h.g.m. ketner-oostra: vegetatieontwikkeling en beheer van korstmosrijke kust- en binnenlandse duinen Mw.drs. H.G.M. Ketner-Oostra: Vegetatieontwikkeling en beheer van korstmosrijke kust- en binnenlandse duinen

3 nov 2006 16:00

Onderdeel: Wageningen UR

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr. K.V. Sykora (Ecologische inrichting en beheer van infrastructuur)

Dit proefschrift beschrijft hoe de korstmosrijke graslanden in de kalkarme duinen en stuifzanden in de loop van de tijd zijn veranderd. Op Terschelling en op het Kootwijkerzand is de vegetatie van vóór 1970 vergeleken met die van na 1990. Naast veranderingen die het gevolg zijn van natuurlijke successie worden sinds 1970 de voedselarme duinbodems sterk beïnvloed door stikstof-depositie (vooral van ammoniak). Grote delen van de duinen en stuifzanden zijn daardoor vergrast en vermost. De achteruitgang van de korstmossen wordt mede veroorzaakt door de invasie van een mos uit het zuidelijk halfrond, het Grijs kronkelsteeltje. Dit mos overwoekert verzuurde duinzanden en produceert veel humus waardoor de successie versneld wordt. Dit proefschrift evalueert het klein- en grootschalig beheer dat tot doel had de dynamiek in de vergraste duinen en stuifzanden te vergroten, waaronder Effectgerichte maatregelen tegen verzuring en vermesting (EGM). Ik eindig met adviezen voor toekomstig beheer om de biodiversiteit te handhaven of te herstellen. Zolang de stikstof-depositie de kritische waarde voor duinvegetatie overstijgt blijft grootschalig verstuivingsbeheer nodig evenals kleinschalige ingrepen. Het blijkt dat alleen branden en plaggen niet tot het gewenste resultaat leidt. Instuif van zand blijkt een cruciale factor voor het herstel van korstmosrijke kustduin- en stuifzandvegetaties.

Proefschrift: "Lichen-rich coastal and inland sand dunes (Corynephorion) in the Netherlands: vegetation dynamics and nature management"



Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie