Gemeente Bedum


31 oktober 2006
Op vrijdag 3 november kunnen inwoners van de gemeente Bedum een kijkje nemen in het vernieuwde en uitgebreide gemeentehuis. Het gemeentehuis aan de Schoolstraat is van 15.15 tot 18.00 uur voor het publiek geopend. Er zijn rondleidingen, er is muziek en ander amusement en er staat vanzelfsprekend een hapje en een drankje klaar voor de bezoekers.
Voordat de deuren voor het publiek geopend worden, verricht burgemeester Everts rond 15.15 uur samen met basisschoolleerlingen de openingshandeling. Dat gebeurt op het nieuwe plein voor het gemeentehuis. Alle 1.250 basisschoolleerlingen uit de gemeente zijn uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn en deel te nemen aan een ballonnenwedstrijd.

Bij de opening zullen ook delegaties uit de partnergemeenten Amt Peitz (Duitsland) en Zbaszynek (Polen) aanwezig zijn. .

Het Bedumer gemeentehuis was al jaren lang te krap bemeten. In 2002 besloot de gemeenteraad tot uitbreiding en verbouwing van het bestuurscentrum. De Bedumer bevolking kreeg begin 2003 de vraag voorgelegd welke van drie eerder geselecteerde ontwerpen tot uitvoering zou moeten worden gebracht. Ruim 1.100 Bedumers brachten daarop hun stem uit. Er werd in overgrote meerderheid (69 procent) gekozen voor het ontwerp van het architectenbureau Jongsma/Dijkhuis uit Delfzijl. De raad besloot daarop de opdracht aan dit bureau te gunnen.

De verbouw en nieuwbouw kwam eind 2005 gereed. Daarmee kwam het hele ambtelijke apparaat onder één dak; sinds het eind van de jaren 80 waren de ambtenaren op twee verschillende locaties ondergebracht.

De nieuwe huisvesting kenmerkt zich door een grote openheid, een divers kleurgebruik en een optimale daglichttoetreding.

Na het gereedkomen van het gemeentehuis en een daar achter liggend appartementencomplex is een begin gemaakt met de herinrichting van de Schoolstraat tussen de Grotestraat en de Vlijt. Dit project is inmiddels zo goed als klaar. Het gebied wordt een 30-kilometerzone. Het hele plein is bestraat met rode klinkers. Het ontwerp voor de herinrichting is tot stand gekomen in nauwe samenspraak met omwonenden en verschillende organisaties uit de gemeente. Op het plein staat een kunstwerk dat is ontworpen door Anton Kamminga uit Onderdendam. Het werk symboliseert de verbondenheid van de vier dorpen in de gemeente met het bestuurscentrum.

Met de verbouw/herinrichting van het gemeentehuis en met de herinrichting van de Schoolstraat is een bedrag gemoeid van in totaal ongeveer 5 miljoen Euro.