Gemeente Sluis

bevrijding West Zeeuws-Vlaanderen

PERSBERICHT - 31 oktober 2006

Op vrijdag 3 en zondag 5 november 2006 wordt in de gemeente Sluis het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. In samenwerking met het Canada Comité Cnoc is ier organiseert de gemeente de herdenkingen op vrijdag 3 november in Eede en Sluis en op zondag 5 november in Hoofdplaat, Biervliet en Retranchement. Op zondag 5 november wordt traditioneel ook de Bevrijdingsmars van Hoofdplaat naar Knokke gelopen.

Programma voor vrijdag 3 november 2006

15.15 uur herdenkingsplechtigheid bij de monumenten in Eede. Toespraken door Danny Lannoy en burgemeester Jaap Sala. Bloemenhulde door o.a. het Canadian Contingent, de gemeenten Maldegem en Sluis, vzw België-Canada, Thank You Canada, de Dorpsraad Eede, de St. Jozefschool Eede en vertegenwoordigers van vaderlandse verenigingen.

16.00 uur korte rondgang door Sluis vanaf de Beestenmarkt Route: Klokstraat - Garenmarkt - Oude Kerkstraat - Plompe Toren - Nieuwstraat - Beestenmarkt - Kapellestraat - Groote Markt.

16.20 uur herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument bij het Belfort aan de Groote Markt in Sluis
Toespraken door Rinus Leenhouts en burgemeester Jaap Sala. Mevrouw Lannoye leest de 64 namen van de burgeroorlogsslachtoffers voor. Bloemlegging door o.a. gemeente Sluis, de Initiatiefgroep Oorlogsmonument Sluis, de stadsraad Sluis, het Canadian Contingent, de vzw België-Canada, vertegenwoordigers van vaderlandse verenigingen, leerlingen van de obs de Johan Hendrik van Daleschool en r.k. basisschool Sint Jan zetten een kaars.

Programma voor zondag 5 november 2006

08.00 uur inschrijven en start 33e Canadese bevrijdingsmars Hoofdplaat-Knokke

08.15 uur korte hulde bij de herdenkingssteen in Hoofdplaat Toespraak door de heer Roozen namens Thank You Canada. Bloemenhulde door vzw België-Canada en schoolkinderen Hoofdplaat. Aanwezig o.a. burgemeesters van Sluis en Terneuzen, Canadian Military Contingent, Organisatiecomité wandelmars, de Heemkundige Kring West Zeeuws-Vlaanderen, Dorpsraad en evenementencomité Hoofdplaat, vzw België-Canada en een schepen van Maldegem.

09.00 uur bloemenhulde bij het Canadees monument in de Paulinapolder bij Biervliet
Toespraak door burgemeester Jan Lonink van Terneuzen. Aanwezig zijn o.a. schoolkinderen van Hoofdplaat, leden van Yeomanry (vereniging oude legervoertuigen) en burgemeester Jaap Sala.

11.30 uur ontvangst in de burgerzaal van het gemeentehuis te Oostburg College van burgemeester en wethouders ontvangt Canadian Military Contingent, de organisatoren van de bevrijdingsmars, schepen van Maldegem, 18 Canadese schoolkinderen, 16 scholieren en begeleiders van het ZwinCollege en overige belangstellenden.
Toespraken door burgemeester Sala, de Canadese ambassadeur en een vertegenwoordigers van de Canadian Military Contingent.

12.45 uur scholieren van het Zwincollege bieden aan het Koningin Wilhelmina-fonds (kankerbestrijding) een cheque aan Het geld hebben de scholieren bijeen gebracht door zich te laten sponsoren voor hun deelname aan de Bevrijdingsmars.

14.30 uur hulde bij het monument aan de Hickmanbrug in Retranchement Bloemenhulde namens gemeentebestuur van Sluis, Canadian Military Engineers, 18 Canadese kinderen en 16 leerlingen van het ZwinCollege , basisschool Oranje Nassau en overige aanwezige schoolkinderen.