Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Verkiezingsdebat over maatschappelijk verantwoord ondernemen 'Wie durft bedrijven de wet voor te schrijven?'

Amsterdam, 2 november 2006 - Vrijdag 3 november is in Felix Meritis (Amsterdam) het verkiezingsdebat 'Wie durft bedrijven de wet voor te schrijven?' over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Leveren vrijwillige initiatieven van bedrijven wel genoeg op? Is er één druppel minder olie gemorst? Maatschappelijke organisaties vinden dat het beter kan en gaan, aan de hand van concrete voorbeelden, met Kamerleden in discussie over oplossingen.

Staatssecretaris Karien van Gennip stelt dat maatschappelijk verantwoord ondernemen 'wel vrijwillig, maar niet vrijblijvend' moet zijn. Toch zijn Nederlandse bedrijven regelmatig betrokken bij misstanden op het gebied van mens en milieu. Maatschappelijke organisaties, verenigd in het MVO Platform, vinden dan ook dat het nieuwe kabinet maatregelen moet nemen om te zorgen dat ook onwillige bedrijven maatschappelijk verantwoord gaan ondernemen.

Wie: Milieudefensie, Amnesty International, Oxfam Novib en NiZA. Wat: Verkiezingsdebat 'Wie durft bedrijven de wet voor te schrijven?' Met: Peter van Ingen (debatvoorzitter), Paul de Krom (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Jan Jacob van Dijk (CDA), Sander Simons (1NL), Mariko Peters (GL), Tiny Kox (SP), Kees Kodde (Milieudefensie), Marleen van Ruijven (Amnesty International), Lars van Troost (Amnesty International), Simon Hania (XS4ALL) en Michiel van Dijk (SOMO). Waar: Felix Meritis, Keizersgracht 324 in Amsterdam. Wanneer: Vrijdag 3 november, van 20.00 ­ 22.00 uur (zaal open 19.30 uur). Na afloop borrel. Toegang: Gratis.

In Nigeria gaat Shell door met affakkelen van gas, ondanks dat de rechter dat al in 2005 verbood. En Yahoo! heeft de Chinese autoriteiten vertrouwelijke informatie verschaft over haar gebruikers. Dat leidde tot detentie van twee journalisten die nu als gewetensgevangenen vastzitten.

De nieuwe verkiezingsprogramma's van de diverse politieke partijen bevestigen dat er binnen de politiek draagvlak is voor bindende regelgeving voor verantwoord ondernemen. In het verkiezingsdebat worden nieuwe oplossingen aangedragen, zoals een Meldpunt voor Maatschappelijk Onaanvaardbare Transacties.