Gemeente Harlingen

Sumana Naree doet Harlinger haven aan
2-11-2006
Als alles mee zit loopt a.s. vrijdagmorgen 3 november om ongeveer kwart over zeven de Sumana Naree de Harlinger haven binnen om af te meren bij Frisia Zout. Het onder Thaise vlag varende schip is 158 meter lang en bijna 25 meter breed en heeft een diepgang van 9,6 meter na volledige belading van 22746 ton.

De Sumana Naree wordt in de Harlinger haven geladen met 12.000 ton zout. De andere 10.000 ton wordt vanuit Harlingen per binnenschip naar Rotterdam vervoerd en vervolgens overgeslagen waarna het schip vertrekt naar Amerika. Dat het hele schip niet gelijk met 22.000 ton wordt geladen heeft te maken met de maximale diepgang van de vaarweg van Harlingen naar de Noordzee.
Met binnenhalen van dit schip in de haven wordt wederom voor Harlingen een nieuw record gevestigd wat betreft meest geladen tonnen ooit en tevens grootst geladen schip ooit.

De komst van de Sumana Naree wordt gezien als een proef. Als die slaagt dan zullen er in de toekomst meer van zulke schepen de haven van Harlingen aandoen. Dat heeft te maken met het feit dat Frisia sinds kort samenwerkt met een Chileense zoutproducent die grote contracten onderhoudt met reders die Trans-Atlantisch vervoeren en in het bezit zijn van schepen van dit formaat.