KNHS


BTW op paarden blijft 6% 3/11/2006

Actie Sectorraad Paarden en FNRS succesvol!

Deze week heeft de Tweede Kamer het amendement van CDA en VVD aangenomen. Hiermee is de verhoging van het BTW-tarief van 6% naar 19% op de aan- en verkoop van paarden en pony's van de baan. Dit is een geweldig succes van de belangenbehartiging, waarmee de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) ruim 10 jaar geleden is begonnen. De bepaling in het belastingplan 2007 wordt nader onderzocht, alvorens deze opnieuw ingediend kan worden.

In het belastingplan 2007 stond opgenomen dat gericht is op paarden, rundvee, schapen, geiten en varkens die niet bestemd zijn voor voortbrenging of productie van voedingsmiddelen of voor gebruik in de landbouw. Deze verhoging zou grote nadelige gevolgen hebben voor de aan- en verkoop van sport- en recreatiepaarden, evenals de levering van landbouwhuisdieren voor hobbymatig gebruik.

De FNRS strijdt voor een uniform BTW-tarief van 6% voor de aan- en verkoop van paarden. Aangezien de BTW verhoging gevolgen heeft voor de hele paardensector heeft de FNRS samen met de Federatie van Nederlandse Hippische Ondernemers (FNHO), Sectorraad Paarden en LTO Nederland een gezamenlijk standpunt ingenomen en een vuist gemaakt tegen het voornemen om de BTW te verhogen.
Naast een geslaagde publiciteitscampagne vanuit de Sectorraad Paarden is er veel contact geweest met Tweede Kamerleden. CDA en VVD (De Nerée tot Babberich en Dezentjé Hamming - Bluemink) dienden op 25 november j.l. het amendement in met de strekking de verhoging van het BTW tarief in de paardensector uit het belastingplan te lichten om de situatie nader te beschouwen.

Dit amendement is op 31 oktober j.l. aangenomen en daarmee vervalt de bepaling over de verhoging van het BTW-tarief in het belastingplan. Het ministerie van Financiën zal met nadere gegevens moeten komen. Met name waarom andere lidstaten de EU-regels anders uitleggen en waarom zij geen verhoging hanteren. Tevens wordt onderzocht of er geen afwijking mogelijk is in Europees verband. Indien het ministerie van Financiën de verhoging toch wilt doorzetten, dan kan dit via een apart wetsvoorstel of in het belastingplan voor 2008.

Dankzij de strijd die de FNRS samen met Sectorraad Paarden is aangegaan voor hun leden, wordt de paardensector voorlopig niet wordt geconfronteerd met een verhoging van de BTW op aan- en verkoop van paarden. De komende periode zal vanuit de Sectorraad actie worden ondernomen om dit plan ook definitief van tafel te krijgen. De FNRS, die zich de laatste 10 jaar hard heeft gemaakt voor een transparante en duidelijke BTW regeling, wil nu graag ook de bredere en fiscale problematiek in de paardensector aan de orde stellen. Hierbij wordt onder meer gedacht aan de gecompliceerde situatie met de BTW op de africhting van paarden en op pensionstalling. Gestreefd wordt om ook hiervoor een structurele oplossing te verkrijgen.

Bron: FNRS