GroenLinks

Zet je energiegeld op de voedselbank


3 november 2006

Vandaag geven Femke Halsema, Victoria Koblenko en Driek van Wissen in Groningen de aftrap voor de landelijke GroenLinks-actie "Zet je energiegeld op de voedselbank". Iedereen krijgt 52 euro terug van het energiebedrijf. GroenLinks vraagt mensen met een goed inkomen om dit over te maken naar een goed doel.

Via het energiebedrijf ontvangen alle huishoudens in Nederland de komende weken een eenmalig extraatje van 52 euro. Het kabinet Balkenende heeft in totaal 375 miljoen euro uitgetrokken om iedereen arm en rijk dit extraatje van een euro per week uit te keren. GroenLinks vindt dit onterecht: juist de mensen met de laagste inkomens hebben na jaren van bezuinigingen recht op een tegemoetkoming. Daarom vraagt GroenLinks van mensen die de 52 euro prima kunnen missen om hun energiepremie zelf voor een goed doel in te zetten. Zo kunnen wij samen de foute keuzes van Balkenende enigszins corrigeren.

Tijdens de kabinetten-Balkenende moesten meer mensen rondkomen van een inkomen op of rond het minimum. 430.000 kinderen groeien op in armoede. Tegelijkertijd is het aantal miljonairs gestegen van 90.000 naar 108.000. Het is onbegrijpelijk dat nu het beter gaat met de economie niet eerst wordt gekozen voor de mensen met de laagste inkomens. Zij zouden een extraatje moeten krijgen voor de bezuinigingen op onder meer de uitkeringen, de huurtoeslag en de gezondheidszorg. Dat was ook de strekking van het manifest dat gisteren werd gepubliceerd door Femke Halsema en vijftien bekende, veel verdienende Nederlanders.

Naats de 10% veelverdieners die meer belasting kunnen betalen, kan ook een hele groep Nederlanders die goed verdienen een gerichte bijdrage leveren. GroenLinks vraagt deze mensen de 52 euro over te maken aan een goed doel. Dat kan een vriend, vriendin of familielid zijn die financieel moeilijk zit. Maar GroenLinks heeft ook een aantal landelijke goede doelen geselecteerd: de voedselbanken, het Jeugdsportfonds, het Nationaal Fonds Ouderenhulp of de Stichting Niet Voor Jezelf. Deze organisaties zorgen ervoor dat het geld terecht komt bij die mensen die het echt nodig hebben.

Tientallen GroenLinks-afdelingen in het hele land gaan met bekende en onbekende bewoners in hun stad of dorp actief geld inzamelen voor de goede doelen. Onder meer in Amsterdam en Rotterdam, maar ook in kleinere gemeenten als Tynaarlo, Velsen en Landgraaf gaat GroenLinks de straat op om te zorgen dat de extraatjes van het kabinet eerlijker worden verdeeld.

In Groningen zullen Driek van Wissen en Victoria Koblenko (in aanwezigheid van Femke Halsema) hun 52 euro overhandigen aan vrijwilligers van de Stichting Asielzoekers Lewenborg. Zij besteden dit geld aan voedsel en huisvesting van mensen die daar geen recht meer op hebben.