Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

3/11/2006 - Gratis financieel adviseur aan huis voor minima

De financieel adviseur gaat de minima helpen bij aangiften bij de belastingdienst bij het regelen van de administratie thuis en bij aanvragen voor voorzieningen. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat dienstverlening op deze wijze door een sociale dienst aan de minima wordt aangeboden.

Kompas reageert daarmee op de signalen dat minima niet die voorzieningen gebruiken waar ze wel recht op hebben. Vaak vinden deze mensen de formulieren te moeilijk of weten ze niet eens van het bestaan van de mogelijkheden. En stap naar de sociale dienst is voor de mensen vaak te groot. Uit een door Kompas gedaan onderzoek bleek dat van de doelgroep van Kompas 42% geen aangifte bij de belastingdienst doet, waardoor fiscale voordelen niet worden benut. Verder bleek dat 42% van de in het onderzoek betrokken klanten geen gebruik maakt van de kwijtschelding Zuiveringschap en Waterschap, 16% is niet bekend met gemeentelijke belastingen. Door nu een private partij, die los staat van de sociale dienst, de mensen te laten helpen, hoopt Kompas dat meer mensen hun koopkracht verbeteren en hun zaken op orde krijgen.

Een belangrijk effect dat Kompas daarmee ook hoopt te bereiken is dat mensen zich beter kunnen concentreren op reïntegratie op de arbeidsmarkt. Want het balanceren op de armoedegrens met alle bijbehorende belemmeringen werkt belemmerend voor een gang naar de arbeidsmarkt.

De organisatie Raad & Daad zal als adviseur optreden. Burgers kunnen bij Raad & Daad een abonnement nemen op basis waarvan ze thuis op allerlei gebieden worden geholpen. Verder kunnen leden van Raad & Daad korting krijgen bij diverse bedrijven.

Kompas sluit voor de minima een collectief abonnement af en neemt de kosten geheel voor rekening. De minima zelf zullen nog apart worden geïnformeerd.