Nederland heeft geen zin meer in Nederland

Samhoud

http://www.samhoud.nl/index.php?id=1?=1

Persbericht
3 november 2006

Nederland heeft geen zin meer in Nederland
Burgers krijgen wel vertrouwen

Nederland heeft geen vertrouwen in Nederland. Geluk en optimisme zijn ondergeschikt geworden. Het credo lijkt te zijn: als de welvaart maar groeit, dan komt het wel goed. Maar de samenleving stevent af op een moreel faillissement. En de politiek is niet meer de vertrouwensvolle persoon waar je naar luistert. Dit zijn de conclusies die Visie21 trekt uit een onderzoek dat werd gehouden onder 1000 Nederlanders. Een andere, voorzichtige, conclusie is dat een blanco stem op 22 november de voorkeur lijkt te hebben.

In de afgelopen 8 maanden formuleerden ruim 2000 Nederlanders een zestal gewaagde doelen voor de toekomst. Visie21 onderzocht deze doelen en kwam tot de conclusie die hierboven staat weergegeven.
De resultaten van het onderzoek ten aanzien van de gewaagde doelen was als volgt:


- In 2021 heeft Nederland het hoogste Bruto Nationaal Geluk (BNG) ter wereld Dit gewaagde doel spreekt 43% van de Nederlandse bevolking aan.


- In 2021 heeft Nederland de hoogste som van arbeids- en maatschappelijke participatie ter wereld
Dit gewaagde doel spreekt 62% van de Nederlandse bevolking aan


- In 2021 gebruiken wij 100% schone energie
Dit gewaagde doel spreekt 85% van de Nederlandse bevolking aan. Sterker nog, een meerderheid is bereid daar elke maand een kleiner, en in sommige gevallen een groter, bedrag extra voor te betalen.


- In 2021 heeft Nederland het beste onderwijs ter wereld Dit gewaagde doel spreekt 81% van de Nederlandse bevolking aan. 40% geeft aan ontevreden te zijn over het huidige onderwijs in Nederland.


- In 2020 vinden de Olympische Spelen plaats in Nederland Dit gewaagde doel spreekt 21% van de Nederlandse bevolking aan.


- In 2021 heeft iedereen zin in Nederland
Dit gewaagde doel spreekt 44% van de Nederlanders aan.

Schone energie en beter onderwijs zijn de aansprekende onderwerpen. Arbeids- en maatschappelijke participatie scoort wat lager maar kan nog steeds rekenen op een meerderheid van de Nederlanders. In Nederland is geen behoefte aan geluk en zin hebben in Nederland. 20% van de Nederlanders vindt dat de overheid meer moet investeren in geluk dan in de economie.

Nederlander is gericht op vrijheid, maar ontbeert respect en optimisme

95% van de Nederlanders vindt dat de kernwaarden Respectvol, Zorgzaam, Vrijheid, Verantwoordelijkheid en Ondernemend geleefd moeten worden in Nederland. De kernwaarde Optimistisch wordt door 85% onderschreven.
Maar op de vraag of de kernwaarden nu ook al worden geleefd, zegt 46% dat dat geldt voor Respect en 53% dat dat geldt voor Optimistisch. Verantwoordelijkheid (68%) en Zorgzaam (70%) scoren een voldoende, maar halen het niet bij het gewenste niveau.

Alleen Vrijheid (89%) en Ondernemend (84%) scoren hoog als bestaande kernwaarden.


1 op de 5 wil niet in Nederland blijven wonen, de politiek lost dat niet op

30% van de Nederlanders heeft geen zin meer in Nederland. 27% voelt zich niet of een beetje thuis in ons land. 18% geeft zelfs aan niet in Nederland te zullen blijven wonen.

De politiek kan dat niet oplossen. Volgens 93% van de Nederlanders is er een kloof tussen politiek en burgers. Dat komt door gebrek aan vertrouwen in de politiek, vindt 77%, en omdat burgers niet genoeg worden betrokken in de besluitvorming, vindt 82% van de Nederlanders.

Burgers krijgen wel vertrouwen

Uit het onderzoek blijken ook oplossingsrichtingen te komen. Ons land moet anders worden georganiseerd, de burger moet meer worden betrokken, burgerinitiatieven moeten meer worden gestimuleerd. 92% van de Nederlanders vindt dat de overheid burgerinitiatieven actief moet ondersteunen.

In het onderzoek was ook ruimte om zich uit te spreken over de toekomst van Nederland. 90% van de respondenten nam die ruimte om de bezorgdheid uit te spreken over de eenzijdige blik op de economie en welvaart, de kloof tussen rijk en arm, het gebrek aan saamhorigheid en het ontbreken van streven naar eenvoudigweg optimisme en geluk.